köpa låta inteckningar. högkonjunktur avkastning.

Efter senaste åren förtroendekris buy-to-let marknaden är åter blomstrar. Tidigare bekymmer att räntorna var på upp-och fastighetsvärden skulle krascha är fast bakom oss. Så, underblåst av stigande hyra avkastning förtroende, har hyresvärdar har knäppa upp nya egenskaper och remortgaging för billigare erbjudanden.

Under de tre sista månaderna förra året, ökade hyresintäkterna med i genomsnitt 3,3%. Samtidigt hyra avkastning, intäkter i procent av fastighetens värde, kantade upp från 6,42% till 6,45%. Den senaste rapporten från rådet av hypotekslångivare (KML) visar också att värdet av nya köp-till-låt inteckningar öka med 47% under det andra halvåret 2005 under de föregående sex månaderna, medan antalet av dessa inteckningar ökade med 39% .

Sannerligen, förväntar vi bommen att förlänga hela 2006. Den kommer att drivas av en stadig ökning av huspriser, en god efterfrågan från hyresgäster, speciellt första gången köpare som förblir prissatta ut från fastigheten stege och ett överflöd av billig köp låta erbjudanden.

Mortgage långivare är glada också! Industrin siffror visar att buy-to-let bolån är nu en säkrare satsning för dem än husägare inteckningar. Enligt KML andelen efterskott i buy-to-let inteckning är nu lägre än för husägare inteckningar – och obetalda trenden för buy-to-let är att förbättra whist för villaägare det blir värre.

Föga förvånande har de bolåneinstitut svarade genom att lätta på några av deras utlåning kriterier och aggressivt främja buy-to-let igen.

I det förflutna, har buy-to-let långivare krävs månatliga hyresintäkter överstiga avbetalning med 30% – så om en inteckning kostade £ 750 per månad, hyresintäkterna som behövs för att överskrida 975 £. Men nu flera långivare har avslappnad dessa kriterier. Anledningen är inte bara förbättrad riskprofil. Under de senaste sex eller sju åren har huspriserna stigit snabbare än hyresintäkter avkastning, vilket gör det allt svårare för hyresvärdar att uppfylla 30% kriterierna. Så nu utlåningen genomsnitt är närmare 25% trots att Northern Rock och några andra är glada att låna där inkomsten helt enkelt lika med inteckning betalning.

Samtidigt har vi sett en trend för långivare att öka den andel av fastighetens värde de kommer att låna på. Medan 75% brukade vara den högsta nivån, är den genomsnittliga nu närmare 85% med Northern Rock låna upp till 87% och GMAC är beredda att sträcka ut till 89%.

Räntorna på buy-to-let har också fallit. 4,75% är tillgängligt från Mortgage Lita på en treårig fix medan 4,79% är tillgängligt från West Bromwich Building Society fast under två år. Båda dessa erbjudanden medföra en 1,5% uppläggningsavgift. På West Bromwich affären, när du beräknar om räntan och inkluderar uppläggningsavgift amorteras över två år, stiger den motsvarande ränta till 5,54%.

Uppläggningsavgifter bör inte nödvändigtvis vara ett problem för hyresvärdar vars främsta bekymmer är kassaflödet. För dessa hyresvärdar det kan vara värt att betala en stor avgift för att få en låg ränta rubrik ränta. Det beror på att hyresintäkterna / inteckning betalning Beräkningen bygger på rubriken ränta och detta minskar hyran som måste laddas för att möta de långivare inkomster kriterierna.

Om du är intresserad av att gå med i buy-to-let bom, kom ihåg att göra dina läxor. Noggrant undersöka den lokala hyresmarknaden – titta på hyror uppnås, till trender i fastighetspriser och nivåer av vakant hyra ut fastigheter.

Och vara extra försiktig, särskilt om du funderar på ett centrum. Vissa långivare är bekymrade över de potentiella överutbud av nya lägenheter och lägenheter i stadskärnorna som de tror blir dyr. Utvecklare svarar genom att erbjuda lockande bonus och rabattsystem istället sänka priserna. Men detta kan ibland tjänar att maskera problemet med prissättningen. Att utnyttja denna för vissa städer, är långivare minska värdet till belåningsgrad tillbaka till 75%.

Kom också ihåg att det är viktigt att budgetera för de oundvikliga perioder då fastigheten är tom. I en i huvudsak tillgång och efterfrågan på marknaden, om hyresmarknaden i ditt område blir överutbud du kan drabbas av långa vakanser eller tvingas att sänka dina hyror.