köpa låta finansieringen och kreditkrisen – vad det betyder för dig

Långivare börjar fokusera distributionen genom sina viktiga partnerrelationer och därför inte släpper produkter på den allmänna marknaden. Alltmer långivare kommer att fokusera på kvaliteten på de mäklare och deras kunder med vilka de handla, med långivare blir risk negativa till mäklare utan en stark meritlista. Bara för att produkterna är mindre allmänt tillgänglig, betyder det inte att det inte finns mycket att välja mellan. Medan vi var ‘tracking’ cirka 700 produkter i vårt Bluesky sourcing systemet i september, det är fortfarande bra täckning inom de 490 produkter som vi tror nu levererar val, konkurrenskraftiga priser och bra service. Vi fortsätter att erbjuda våra exklusiva Keystone produkter som erbjuder finansiering för köp låta egenskaper över kommersiella lokaler. Men även vår ledande produkt finans med vissa långivare är begränsat så vi har infört ett system bokningsavgift på dessa produkter för att undvika spekulativa transaktioner minska finansieringen pool tillgänglig för kunderna.

I början av 2008 kommer sannolikt att se lånekostnaderna börjar mjukna. December 2007 såg den första nedgången i bankens basränta i två år och det verkar sannolikt denna nedåtgående trenden kommer att fortsätta, redan i februari. Sänkning inflation, avtagande tillverkning, stabiliserande huspriserna och en minskning av företagens förtroende allt pekar på ytterligare sänkningar under de första sex månaderna av året. Rådet hypotekslångivare tror rörlig ränta inteckningar blir allt populärare under 2008 baserat på konsumenternas förväntningar om ytterligare droppar i räntor, och detta har setts i nya ansökningar från baksidan slutet av 2007.

Swapräntorna, har den ränta till vilken bankerna lånar varandra pengar och grunden för fast ränta inteckningar också börjat lätta. Under 2007 swappräntorna ökat markant på grund av oro på de globala finansiella marknaderna leder till fast ränta upplåning blir dyrare. I början av 2008 dessa kurser har börjat minska mening om långivare nytt pris därefter kunde vi börja se några billigare fasta priser blir tillgängliga.

Skärpning utlåning kriterier kommer sannolikt att se långivare ställer allt större kontroll på värderingsprocessen. Vi förväntar nybyggnation i stadskärnorna som ses med viss bävan av långivare, och det är viktiga investerare anser jämförelseuppgifter i området innan du accepterar utvecklarnas värdering.

Säkras, processen många långivare använder för att köpa sin inteckning finansiering, är också skyldig att ändra utgör av långivarna på marknaden. Vi kommer sannolikt att se “på balansräkningen” baserade långivare (banker och hypoteksinstitut som använder sina egna retailfonder att ge bolån) blir mer dominant. Detta beror på att “ur balans” sheet långivare som källa finansiering från penningmarknaden hittar fonder svårare och potentiellt dyrare att säkra. Förändringen av långivaren make up är återigen på grund av den kreditkris “och nervositet på de finansiella marknaderna. Detta kan betyda i det kommande året kan vi erbjuda dig produkter från långivare du inte tidigare har använt eller har inte ens hört deras namn. Detta bör inte gälla dig eftersom vi regelbundet träffas långivare och granska deras utlåning praxis och förfaranden för att säkerställa att våra kunder fortsätter att ta emot tjänsten som de har vana vid att bli.

Huvudbudskapet i början av 2008 är kan din mäklare fortsätta att erbjuda de finansieringsalternativ som du behöver i det rådande klimatet?