köpa låta – dröm eller mardröm

Funderar du på att investera i en buy-to-let egendom? Ett stort antal människor har redan gjort det och enligt rådet av hypotekslångivare, individer som tar ut köpa låta inteckningar ökade med 483 procent under de fem åren fram till 2005.

De allra flesta av dessa hyresvärdar har förmodligen inga problem alls med sina hyresgäster, antingen genom tur eller noggrann prövning, men du kanske behöver starka nerver för att titta på en ny tv-serie med titeln “Hyresgäster från helvetet”, presenterar verkliga skräckhistorier om olyckor av vissa hyresvärdar.

Det är den östra London fastigheten släppa ut i all oskuld till ett kinesiskt par – de visade sig vara igång en cannabis gård. Sedan finns det £ 250,000 hem, låt ut till en hyresgäst. Det fanns en oenighet om hyran och hyresgästen revs huset med en 14-tons grävare.

Behöver vi gå vidare?

Nyhetsvärde om dessa berättelser kan vara, men det behöver inte vara så.
Det finns några åtgärder du kan vidta för att öka dina chanser att lyckas hitta en bra hyresgäst.

Du bör alltid skaffa och följa upp referenser. Om potentiell hyresgäst är försiktig med att ge en referens är det väl tecken på att allt inte är vad det borde vara. En kredit organet ska undersöka hyresgästens referenser för dig för ca £ 25.

Du ganska motiverat att ställa för att visas minst tre månaders kontoutdrag. Fråga där hyresgästen fungerar och ta reda på från sin arbetsgivare hur länge de har varit i arbete där. Ta reda på från sina tidigare hyresvärdar om det har varit några problem med nyttjanderätt.

Det kan vara möjligt för den potentiella hyresgästen att hitta en garant. I fråga om en elev eller hyresgäst hemifrån för första gången kan de ha möjlighet att be en förälder att säkerhetskopiera dem genom att garantera hyresbeloppet eller betalning för skador. Detta skulle naturligtvis ge dig lite lugn och ro och vara ett incitament för dem att hålla ett öga på situationen.

Inte vara förhastat att välja någon att låta din egendom. När du har slutfört stegen ovan och du är redo att gå vidare med att låta fastigheten, se till att du får hyresgästen att underteckna ett kontrakt innan du flyttar in, tillsammans med att samla minst en månads deposition eller ännu mer. Du har rätt att be om upp till 12 månader hyra i förskott, men detta är troligen över optimistisk, beroende på hyresgästens förhållanden. En kopia av hyresgästens pass och detaljer om deras NI nummer är en bra försiktighetsåtgärd, bör det finnas problem i framtiden, eftersom dessa skulle vara en hjälp för att spåra den person om det behövs.

Med fel val av hyresgäst, bör saker och ting går snett, är det inte lätt att vräka din hyresgäst eller att driva in utestående hyra. Domstolsväsendet i Storbritannien är överfullt och återbördande fall kan ta upp till fem månader att behandla. Detta är givetvis en frustrerande process, för att inte nämna den finansiella oron inblandade.

Det finns ett annat alternativ, du kan använda en uthyrning agent. Självklart kommer det att finnas kostnader involverade, men du kan vara bättre totalt sett, eftersom de har erfarenhet av att hantera hela verksamheten. De kommer att ta över prövning av potentiella hyresgäster och om saker inte går som planerat kommer de att vidta åtgärder för att skydda dina intressen. Vårt råd är att se till att du väljer en ansedd agent och du kan be att få kontakt med en del av agentens andra klienter, för att kontrollera att de är nöjda med tjänsten. Det är lämpligt att välja en agent registrerad med ARLA (Residential Lettings ombud) eller NAEA, vilket står för National Association of Estate Agents.

Det finns ett bra utbud av agenter ute. Bara logga in på internet och du hittar all hjälp du behöver.