köpa låta – Beslut tid

Kanske du planerar framåt för din pension? De populära alternativen för att finansiera denna viktiga bestämmelse är främst att finna i antingen fastighetsmarknaden, via köp-till-låt, eller aktiemarknaden.

Intressant nog, om du hade investerat £ 100,000 i bostadsfastighet 1983 skulle det ha varit värt ca £ 555.000 från 2006, skulle kommersiella fastigheter på den tiden ha stigit från £ 100.000 till £ 997.000, medan samma belopp investerat i en FTSE All Dela tracker skulle ha stigit till £ 1.4m. Dessa siffror tar inte hänsyn till eventuella hyresintäkter från fastigheten siffror, men antar att alla utdelningen skulle ha varit återinvesteras i aktier fonden. Även med dessa skillnader, aktier har ordentligt slagen bostadsfastighet över tiden.

De senaste åren berättar en helt annan historia. Mellan 1996 och 2006 bostäder har slagit eget resultat med 28%. Mellan 2001 och 2006 har avkastningen från aktier arbetade bara ut på 11%, medan priset för den genomsnittliga hem har fördubblats.

Detta gör ett beslut om huruvida du är bättre att investera i en traditionell pensionsförsäkring eller en buy-to-let egendom knepig.

En oroande faktor kommer in i ekvationen, i att medan mer buy-to-let bolån arrangeras, är avkastningen på dessa fastigheter faller. Från att vara ganska säker på en avkastning på 10% under 2001 på hyrd bostadsfastigheter, senast 2006 siffrorna sjunkit till i genomsnitt 6%. Co-övrigt detta är den siffra som anses vara break-even för att göra investeringen lönar sig. Det är därför oerhört viktigt att du hittar rätt bostad innan du bestämmer dig för denna åtgärd.

Det är väldigt vanligt att buy-to-let hyresvärdar att betrakta fastigheten som deras pensionsfond och säkerligen de som hade turen att vara i marknaden för några år sedan skulle göra några mycket tillfredsställande vinster. Hur ser framtiden, men?

Bostäder uthyrning kontra traditionella pensioner har alltid varit ett ämne för debatt. Bara för att aktierna har kommit ut bäst i det långa loppet, följer det inte att historien alltid upprepar sig.

När det gäller skatten vinkeln är berörda, det finns hjälp från Inkomster i att för varje £ 60 betalas in till din pension, kommer £ 100 att krediteras. Dessa siffror är för den högre (40%) skattebetalare, men även om du bara betala den vanliga 22% finns det fortfarande ett £ 22 vinst för varje £ 78 betalas i. När du kommer till det dags att börja skörda frukterna av pensionen planen, kan 25% av fonden tas i kontanter, skattefritt.

Vinster från bostadsfastigheter debiteras 40% skatt, men du kan använda ditt kapital vinster ersättning och indexering. Om fastigheten ägs gemensamt av ett par, då skulle det finnas två mycket utsläppsrätter. Det är relativt enkelt att låna mer pengar för att öka din fastighetsbestånd för att säkerställa ökad avkastning.

Det kan vara någons gissning om riktningen på marknaden. Kanske det bästa råd skulle vara att diversifiera, snarare än att lägga alla ägg i samma korg!

För råd om både pensioner och buy-to-låt inteckningar, är internet den plats att leta. Du hittar all information, rådgivning och jämförande citat som du behöver, med ett minimum av formulär-fyllning.