köp-till-låt upp till utmaningen

Det råder ingen tvekan om att buy-to-let marknaden är på väg att möta några utmanande år. Om du skulle tro på allt du läser i pressen om förvaltningsfastigheter du kanske tror att hela fastighetsmarknaden var på väg att kollapsa under tyngden av buy-to-let repossessions. Tusentals vore egendom miljonärer kollektivt har förlorat miljontals pounds på grund av dåliga investeringsbeslut på senare år, men många fler investerare har blivit betydligt rika.

Buy-to-let marknaden är inte allt jämmer och elände, trots vad vissa delar av media kommer att få er att tro. Det är sant att det finns ett överutbud av innerstadens lägenheter i många tätorter runt om i landet. Avsaknaden av hyresgäster för att fylla lägenheterna, varav många köpt utanför planen genom att första gången investerare, har drivit hyrorna nere och tvingade många buy-to-brev för att ge efter för utmätning, sälja upp, eller göra upp kontanter underskott av egna medel.

Dock är denna olyckliga situation inte utbrett i hela landet. Utanför de större städerna som är full av lediga lägenheter, är buy-to-let industrin fortfarande stark. Detta styrks av det faktum att långivare är beredda att godkänna köp-till-låt inteckningar för fastigheter belägna i områden som inte är stadskärnor. Även om det totala antalet buy-to-let bolån har skurits ner de senaste månaderna, finns det fortfarande gott om produkter tillgängliga för miljontals höga fastigheter hyra utspridda över hela Storbritannien.

Om detta är lika illa som att krisen kommer att få – om det kan kallas en kris alls – då är det troligt att buy-to-let industrin kommer att rida ut stormen. Det råder ingen tvekan om att fastighetsmarknaden i Storbritannien upplever ett pris korrigering för egnahem samt förvaltningsfastigheter, men det kan knappast kallas en krasch. Det är troligt att fastighetspriserna kommer att förbli ganska stillastående under några år och börjar stiga igen när den finansiella marknaden reda ut sina problem.

Under denna period tillgången på buy-to-let bolån kan fortsätta att lida. Det är osannolikt att långivarna kommer att översvämma marknaden med inteckningar för förvaltningsfastigheter som de har gjort i det förflutna även om oron på de avtar kreditmarknaden. Långivare bör börja för att vända trenden av att dra produkter från marknaden inom en snar framtid och kommer sakta släppa nya köp-till-låt inteckningar som deras förtroende för branschen fastigheten avkastning.

Redan nu, mitt i den värsta nedgången på de finansiella marknaderna på decennier, finns det fortfarande hög kvalitet förvaltningsfastigheter som finns på marknaden och medlen för att finansiera dem. Som med alla affärsbeslut, kommer skarpsinniga investerare att kunna lokalisera dessa egenskaper genom noggrann forskning och kommer att kunna säkra buy-to-let bolån genom att presentera robusta affärsidéer till långivare och flisning i ett gott insättning.

Långivare är fortfarande angelägna om att säkra sina produkter mot förvaltningsfastigheter, men de är för närvarande mer kunniga som de godkänner köp-till-låt inteckningar till än de var för några år sedan. De närmaste åren kommer att vara oförutsägbar och utmanande för fastighetsinvesteringar industrin, men alla tecken tyder på att det är upp till uppgiften.