köp-till-låt – tänk på det

Under de senaste månaderna har det varit en allmän lättnad av de regler som gäller för att köpa-till-låt inteckningar. Inte alla är helt nöjda med detta och en del tycker det är lite riskabelt för första gången, oerfarna köpare. Det beror mycket om hyresfastigheter måste vara strikt självfinansierande eller om reavinsten sidan av affären är den viktigaste faktorn.

Förr i tiden var det vanligt för långivare att be om minst 15% insättning och för inkomster från uthyrning till 120% av den månatliga inteckning betalning. Numera finns långivare som är villiga att acceptera en 10% deposition och de begär projicerade inkomster för att täcka inteckning återbetalning.

Långivare som erbjuder bolån på 100% återbetalning basis inkluderar BM Solutions Alliance och Leicester, Edeus och Northern Rock.

Den 120%, och i vissa fall 130%, lämnade inkomstmålet en rimlig marginal för tider när saker inte går så bra. Om inte en hyresvärd är väldigt lycklig med sina hyresgäster, finns det kommer att finnas tillfällen då det finns luckor mellan uthyrning eller oväntade reparationer att utföra, för att inte nämna möjligheten att fallande fastighetspriser. I fallet med buy-to-let, är inteckningar beviljas på projicerade inkomster från fastigheten, snarare än köparens vinst. För en engångsföreteelse hyresvärd, bege sig in på denna marknad för första gången är det möjligt att, om de över-sträcka deras mål, kunde de sluta med att finansiera projektet från sina egna inkomster. De ska gå in i detta med öppna ögon och vara fullt medveten om denna möjlighet.

För dem som har varit i buy-to-let för en tid, är det annorlunda. Det är troligt att de har byggt upp eget kapital i fastigheten eller har andra lägenheter kommer in och att dessa skulle komma “i potten” i fråga om eventuella problem på kort sikt. Utöver detta, kommer de att ha fått en del värdefull erfarenhet av att hantera sin egendom och vissa kan vara i stånd att ordna remortgages på befintliga fastigheter för att öka inlåningen för nya.

Även denna andra grupp av investerare kan hantera de generösa inteckningar, det är nog lika bra att mana till försiktighet till dem som just har börjat i buy-to-let och för dem att överväga fördelarna med ett “skyddsnät” plan.

Med det stigande priset på fastigheten, kan det vara så att en köpare kommer att välja att investera enbart i tillväxten av värdet på fastigheten och inte oroa sig alltför mycket om den inkomsten helt matchar utgifterna. Personliga förhållanden bör beaktas och det beror på “back up” finns, men om fastighetspriserna droppe, då det kan vara en fråga om att rida ut stormen och underfinansiering från hyresintäkter kan bli ett problem i tid. Återigen är att kudde ovärderlig.

Långivare är ganska nöjd att finansiera köp-till-låt inköp. Anledningen till denna avkoppling i deras krav är att även om fastighetspriserna har stigit mycket snyggt i de senaste åren har hyrorna inte riktigt hållit upp. Däremot har fastigheten varit självklart att vara en utmärkt investering och dessa investerare tenderar att vara tillförlitliga. Inteckning efterskott är mycket mindre problem än med bolån.

Med så många långivare som erbjuder buy-to-let bolån, måste du hitta en on-line mäklare att göra dina läxor åt dig. När du har en klar uppfattning om vilken typ av egendom som du är intresserad av och har ansett läge och sannolikt låta intäkter, kommer de att hitta den perfekta inteckning för att passa dina behov och begränsningar. De kan söka ett brett spektrum av företag och komma med de bästa erbjudandena.