köp-till-låt repossessions

Med räntor och räkningar hushåll stiger snabbt är det oundvikligt att fastighetsinvesterare och egnahemsägare kommer att börja kämpa ekonomiskt. En viktig indikator på att överkomliga priser på fastigheten är på tillbakagång är graden av repossessions.

Graden av repossessions av buy-to-let egendom har traditionellt varit lägre än rörelsefastigheter. Men vissa branschanalytiker hävdar att klyftan förkorta, vilket tyder på att det finns fler amatör hyresvärdar på marknaden än någonsin tidigare.

Erfarna hyresvärdar är mindre benägna att över-låna och pantsätta sin portfölj till en nivå som den kommer att äventyras av några små räntehöjningar. Amatör hyresvärdar, men är mer benägna att låna så mycket som möjligt för att säkra sin första köpa-till-låt egendom.

Huruvida eller inte köpa-till-låt egendom repossessions ökar i proportion till de totala repossessions är svår att bedöma. Men ingen hävdar att det totala antalet repossessions – inklusive rörelsefastigheter och förvaltningsfastigheter – ökar.

En faktor som kan bidra till amatör investerare över-upplåning är den ökande lätthet som finansiering är tillgänglig via köp-till-låt inteckningar. För tio år sedan investerare tvingades betala minst 15% deposition för att köpa en förvaltningsfastighet och även var tvungen att bevisa att hyresintäkterna skulle omfatta 130% av den månatliga hyran.

Dessa dagar investerare i nästan alla åldrar, ekonomiska situation, eller nivån av egendom investera erfarenhet kan låna tillräckligt med pengar för att finansiera hela köpet av den egendom som de vill köpa. Detta kan vara i form av 100% lån till värde buy-to-let bolån eller en kombination av bolån samt lån från andra källor, såsom kreditkort och personliga lån för att finansiera depositionen.

Dessutom några långivare ber bara att hyresintäkterna täcker 100% av den månatliga inteckning betalning, lämnar inget utrymme för de extra kostnader som en hyresvärd måste uthärda. En sådan utlåning politik inte heller att redovisa tomma perioder.

Det kan vara så att om en person behöver låna 100% av fastighetens värde för att köpa det de inte kan vara en lämplig kandidat för köpa-till-låt investera. En investerare som inte har tillräckligt med pengar för en insättning säkert inte skulle ha några medel som avsatts för tomma perioder eller oväntade större reparationer och underhåll.

På grund av detta långivare introducera produkter som är baserade på “överkomliga” snarare än traditionella utlåning kriterier. Under sådana system investerarens totala ekonomi bedöms att upptäcka om de faktiskt har råd med det åtagande en buy-to-let egendom.

Detta kommer att omfatta en bedömning av den inkomst potential av fastigheten i fråga förutom en bedömning av låntagarens personliga finanser. Naturligtvis erfarna hyresvärdar kommer att ha lättare att övertyga långivare att de är en säker satsning än oerfarna amatörer.