köp-till-låt bolåneinstitut – nästa våg av hyresvärdar

Traditionellt, om ett hem ägare eller investerare fallerat på sina lån, skulle den långivande banken återta egendom, instruera en “Mottagare av Rent” att hantera hyresförhållandet ut, och sedan samarbeta med en lokal fastighetsmäklare att sälja fastigheten på den öppna marknaden för att minimera ytterligare ekonomisk förlust på lånet. Den säljande agent skulle vanligtvis ges högst 6 – 8 veckor för att hitta en köpare till fastigheten och om de misslyckades, skulle banken sedan sätta huset på auktion för att snappas upp av en annan spirande investerare köpare!

Även om bankerna tvingades att acceptera ett lägre försäljningspris på fastigheten, det var styrkan av stigande huspriser som skulle stödja eventuella lägre accepterade anbud som effektivt, orsakade en “acceptabel” skillnaden mellan försäljningspriset och det verkliga värdet på fastigheten .

Men som i de senaste 6 – 12 månader, har huspriserna fortsatt att falla och sälja fastigheter på auktion har blivit en bestämd “sista utväg”.

Nedgången i bostadspriserna och den ökning av levnadskostnaderna har haft en knock-on-effekt på repossessions eftersom fler och fler villaägare falla i negativt eget kapital. Antalet fastigheter övertagna genom bolåneinstitut i Storbritannien har ökat med 48% under det senaste året.

Rådet hypotekslångivare (KML) sa fanns det 18.900 repossessions i de sex månaderna till juni, upp från 12.800 under samma period förra året.

Numera, om en bank är att återta en fastighet och försöka sälja den på den öppna marknaden, kan de förvänta sig att uppnå ett försäljningspris på minst 20% – 30% enligt marknadsvärdet lämnar en massiv underskott på det ursprungliga lånet.

Goda nyheter för de blivande investerings köpare som vill “fylla sina stövlar” med fynd investeringar (om de kan säkra en inteckning som är) men en stor huvudvärk för Långivarna – därmed är en förskjutning i mönster bildas.

Köp-till-låt Långivare nu inför uppgiften att bli hyresvärdar själva.
Som hyresvärd standard på inteckning, kommer långivaren utser mottagaren av hyran, i det här fallet, kommer detta att vara långivaren själv och “in-house” Property Management Avdelningen kommer därefter hantera hyresrätt under hela sin tidsbegränsade perioden.

Långivaren kommer att anta rollen av hyresvärden och uppfylla alla skyldigheter som anges i det ursprungliga hyresavtalet. Vid slutet av visstidsanställning, i stället för att överta fastigheten och sälja den på den öppna marknaden, kommer det att vara i bankerna bästa intresse att behålla en hyresrätt eller hitta nya hyresgäster och rida ut den kommande 12 – det 18 månader eller åtminstone tills bostadsmarknaden finner det fötter igen.