kommersiella hypotekslån, massor av pengar för lägenhet lån – flerfamiljshus fortfarande blomstrar

Finanskrisen har ödelagt den kommersiella inteckning industrin. Praktiskt taget inga institutionellt finansierade (bank) kommersiella hypotekslån skrivs för utveckling, konstruktion eller mot lågpresterande egenskaper. Det innebär inga mark lån, och inga lån rehab. Vissa delar av landet har varit helt röd-kantade av de stora nationella banker, Wall Street mäklare och Hartford försäkringsbolag. Om du vill investera i FL, NV, MI eller delar av CA du kan glömma att få en låg låneränta bank. Hard pengar, privatfinansierade lån är det enda spelet i stan för de flesta kommersiella fastigheter proffs idag.

Det finns dock ett viktigt undantag, flerbostadshus. Flerbostadshus fastigheter fortfarande finansieras även under denna avmattning. Lägenheter tenderar att hålla sig väl även i lågkonjunkturer, efter alla människor måste leva någonstans.

Det verkliga skälet flerfamiljshus lån fortfarande skrivs beror Fannie Mae och Freddie Mac fortfarande köper dem. Det finns miljarder dollar i likviditet för lån hyreshus tack vare Uncle Sam. Bankerna vet att de lån som de gör kan förvandlas till kontanter på ett ögonblick meddelande genom att sälja dem till Fannie och Freddie så de är inte rädda för att ge kredit mot bra hus kvalitet lägenhet.

Det är inte att säga att standarder inte har skärpts i flerfamiljshus sektor, har de. För att kvalificera ett hyreshus eller komplexa måste vara “stabiliserad” vilket innebär att den måste tjäna tillräckligt med pengar för att betala sin egen inteckning. Långivare kommer att leta efter en skuld-tjänsten-ratio (DSCR) på 1,25 eller bättre. Låntagaren måste ha en anständig uppåt kredit värdering av 640 och bör ha viss erfarenhet av att driva lägenheter. De flesta lån skrivs på mellan 70% – 80% lån till värde-förhållande (LTV).

Den riktigt goda nyheten är att priserna är ganska låg just nu. Många fastighetsägare låsning i priserna under 7% just nu (januari ’09). Vissa långivare är beredda att rätta till dessa låga priser för 5, 7 eller 10 år. Lån är oftast skrivs över 25 år, så betalningarna är låga och vinsterna kan bli hög.