Kommersiella hypotekslån Fannie & Freddie begår miljarder till flerfamiljshus (lägenhet) utlåning

Kreditmarknaderna är extremt snäva idag. Det är nästan omöjligt att få en kommersiell inteckning för mark eller utveckling, och nästan lika svårt att hitta finansiering för detaljhandeln, gästfrihet och kontorsfastigheter. Den ekonomiska recessionen och kreditkrisen har kombinerat att ödelägga den kommersiella verklig industri fastighetsfinansiering.

Det finns dock åtminstone en ljuspunkt i världen av kommersiella inteckningar, flerfamiljshus (lägenheter). Trots en kraftig nedgång på kreditmarknaderna finns det ingen brist på likviditet för flerfamiljshus lån. Fastighetsägare och investerare kommer att hitta massor av pengar tillgängliga för köp och refinansiering av goda byggnader kvalitet lägenhet.

Stabiliserats (låg vakans, bra inkomst) lägenhet egenskaper gör utmärkt säkerhet för kommersiella bolåneinstitut. På grund av sin stadiga kassaflödet de håller sitt värde väl och sälja snabbt även i Down marknader. I en värld av kommersiella fastigheter flerfamiljshus är den mest prisade tillgångsslag. Flerfamiljshus egenskaper är absolut inte immuna mot ekonomiska realiteter men långivare vet att lägenheterna har en relativt stark meritlista i alla ekonomier.

Den kvasi regeringen enheter Fannie Mae och Freddie Mac erbjuder enormt stöd till flerfamiljshus sektor. Fannie och Freddie köper enorma mängder lägenhet inteckning papper inklusive inköpskostnader lån, refinansiera lån och även lån konstruktion. De dollarn beloppen är svindlande, har dessa myndigheter begått hundratals miljarder för att finansiera flerbostadshus.

Bankers, Wall Street mäklare och Hartford försäkringsbolag vet att alla flerfamiljshus lån de skriver till Fannie och Freddie specifikationer kan säljas och omvandlas till kontanter varje bankdag. Därför långivare är inte rädd för lån hyreshus och kommer fortfarande kommer dem när tillfälle ges.
Låntagare eller sponsorer itu med god kredit erbjuder en byggnad kvalitet lägenhet som säkerhet bör inte ha några problem att säkra en kommersiell hypotekslån till låg ränta och på goda villkor.

Lån till belåningsgrader (LTV) är lägre i dag då de var för några år sedan men många långivare kommer fortfarande låna ut upp till 75% av ett objekt värde. Flerbostadshus måste ha starkt rörelseresultat för att kvalificera sig för institutionell finansiering och de måste vara i gott skick. Låntagarna måste ha en anständig kredit värdering av 640 eller bättre och bör kunna visa en nettoförmögenhet och sparandet i proportion till lånet söks.

De flesta flerfamiljshus kommersiella inteckningar har fasta priser för en period av 5, 7 eller 10 år, men skrivs av över 25 eller 30 år för att hålla betalningarna låg. Priserna är baserade på en etablerad index såsom utbytet av 3 eller 5 år US Treasury Bond. En marginal på 3% -5% läggs till ränteindex att fastställa bolåneräntan. Om kort sikt Treasury är låg, eftersom det har varit nyligen, kan investerare förväntar citat av 6% -8% beroende på långivare.

Det är inte “lätt” att få lån, men bra kvalitet flerfamiljshus affärerna blir finansierade. Erbjudanden eller låntagare som inte uppfyller de nya, strängare normer kommer att behöva se till privata finansieringskällor och kommer att tvingas att betala högre priser och poäng.