kommer tillbaka hem

Fastighetsmarknaden, i jämförelse med de flesta marknader, rör sig i en glacial takt. Bostäder och egendom är ju två av de mest illikvida tillgångar du kan köpa. Det illiquidity vettigt: du kan aldrig flytta den, för de flesta partier är det svårt att sälja bara en del av det och hålla resten, håller det kostar pengar, sälja det kostar pengar.

Vad håller fastigheter ser så attraktiv för så många investerare, dock är de potentiellt stora vinster. Allt som allt, men transaktionskostnaderna är enorma i någon fastighetsmarknaden, och det håller marknaden från att svara så snabbt som, säg, lager eller obligationsmarknaderna.

Den glacial takt med vilken de nationella marknaden rör återspeglas i Manhattan fastighetsmarknaden. I själva verket, främst eftersom den New York-marknaden undvek de flesta av de direkta effekterna av subprime-krisen, har en betydande eftersläpning utvecklades mellan dess prisrörelser och andra stora nationella marknader.

Liksom de flesta marknader, fastighetsmarknaderna följer vissa mönster. Ekonomiska geografiska mönster i konjunkturcykeln är en av de mest förutsägbara. Vanligtvis, när marknaden dras ner av makroekonomiska händelser – som New York lägenhet marknaden – marginella stadsdelar drabbas först, sedan medelklass och kära, och sedan mot slutet av lågkonjunkturen, de lyxiga marknader mest isolerade från den ekonomiska cykel ta en träff.

Detta skulle kunna överdriva mönstret lite. Allt detta sker ganska snabbt, men ibland finns det en eftersläpning på ett eller två kvartal. Vi såg detta hända med New York lägenhet marknaden, som Harlem och andra stadsdelar såg fastighetsvärden sjunka, även om nya lägenhet försäljningen höll åtminstone det genomsnittliga priset på den lyxiga marknaden flytande under en tid.

Vittne, fast, den kalla hand tid. Två viktiga aspekter av high-end lyx lägenhet i New York marknaden, är Hamptons och nya Manhattan försäljning kondom, kommer tillbaka ner till jorden. Försäljningen i april nya Manhattan condos föll cirka 70% från förra årets siffror. Detta antal var delvis drivs av utvecklare och långivare ovilja att sänka sina priser, i förhållande till andra säljare.

The Hamptons, den mytomspunna sommaren lekplats för de rikaste av New Yorkers – Jag har alltid föredragit Marthas Vineyard, själv – många fastigheter nu säljer för mindre än två tredjedelar av sina initiala fastighetsvärden.

Dessa marknader är fortfarande starkare än många andra inom den större bilden av NYC fastigheter. Den globala lågkonjunkturen har dock äntligen, bokstavligen kommit hem – driver ner fastighetsvärdena i dessa New York finansiärer som orsakade det.