kommer du vara berättigad till en 100% bostadslån

Med det värsta av den finansiella krisen bakom oss, har bankerna börjat lossa sina plånboken och har blivit lite mer generös när man överväger ansökningar om bostadslån.

Men medan 100% bostadslån har funnits tillgänglig igen sedan augusti förra året, är chansen fortfarande ganska smal för att faktiskt kvalificera för en.

Enligt den senaste statistiken från Ooba, ökade andelen konsumenter som ansöker om 100% lån till 44% av de totala ansökningarna i december, upp från 18% i september förra året. Nästan hälften av ansökningarna om 100% lån endast godkänns under förutsättning att en deposition betalas.

Medan antalet ansökningar om bostadslån har ökat kraftigt, har det skett en 10,5% nedgång i den genomsnittliga bond storlek från R707 760 i december till R633 457 i januari, enligt Ooba.

FNB: s fastighetsindex för februari visade igår bostadsmarknaden fortsätter att återhämta sig, och med en förväntad 8% ökning av priserna i år, bör bostadslån blivit alltmer tillgängliga.

Det finns ett antal saker att tänka på när shopping för ett bostadslån:

Ett. Se till att du vet vad du har råd. Bankerna erbjuder oftast en online inteckning miniräknare för att ge dig en uppfattning om storleken på lånet du har rätt till.

2. Vara realistiska om vad du har råd. Se till att dina månatliga obligationsräntor återbetalningar kommer att passa din budget, och tänk på alla de övriga kostnader som är förknippade med att äga ett hus. Dessa inkluderar underhåll, reparationer, försäkringar, fastighetsskatt, och stigande vatten-och elpriser.

Tre. Shoppa runt på olika banker och hitta den som erbjuder de bästa erbjudandena på sina bostadslån. Om du har en bra kredit rekord, bör du kvalificerar lätt för ett lån till en ränta under prime. Se till att du förstår villkoren.