kommer bolånemarknaden tillbaka

Har du tittat nyligen i en fast ränta inteckning och märkte en bestämd hopp i de kostnader som är förknippade med det? Om så är fallet då du är bland många nya låntagare ute ute klia sina huvuden och undrar hur det hela kunde ha hoppat så högt. I själva verket, visar siffrorna att bara för ett två års kontrakt ni nu kommer att betala 4,9% vilket är en 0,16% ökning som tidigare hade antalet inteckningar slutligen ses på uppgång. Och detta är bara några av den senaste informationen från Moneyfacts som har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden.

Också enligt Moneyfacts, kan den nuvarande ökningen skyllas på det faktum att det finns högre kostnader nu i samband med upplåningen mellan bankerna internt, och dessa episoder har ökat betydligt sedan i juni förra året. Men även om dessa ökningar i fast ränta inteckningar verkar ha följt en relativt lugn, och medan det verkar som långivarna återigen ute efter att placera denna börda på andra, kommer de då att vara lika snabba att sänka dessa priser när kostnaderna stänga ner?

Tja enligt Michelle Slade, av Moneyfacts, mer än sannolikt samma långivare inte kommer att passera på besparingarna så snabbt som de passerade på höjda priser. Men vad som är ännu mer intressant är att medan denna fast ränta inteckning “trend” kan ha börjat med att bygga samhället kallas rikstäckande, tretton andra långivare snabbt följde med Britannia snabbt kommer i andra följdes av andra stora namn som Cheltenham & Gloucester, Woolwich, Abbey, och många fler.

Å andra sidan, kommer du också att dessa fast ränta erbjudanden är fortfarande på uppgång, trots den kraftiga ökningen av kostnaderna. I själva verket är dessa typer av inteckningar tar upp 60% av alla nya erbjudanden som ses med mer att vara hade vid horisonten. Den troligaste orsaken till detta men skulle vara en känsla av skydd som det ger människor mot framtida höjningar i priser. Vad mer, enligt Bank of England, kan folk förvänta sig en mycket större finansiell kudde inbyggd i sina lån på grund av den ökade arbetslösheten sett över hela Storbritannien.

Men hur allt detta hjälper till att skydda den med inteckning? Medan långivarna har alla springa runt arbetar för att skydda sig de flesta känner att det finns ingenting för att hjälpa dem med den faktiska bördan? Det är där inkomstskydd kommer in för att se till att du kan betala dina lån och undvika nedskrivningar. I själva verket, med rätt skydd kan du få upp till 60% av din utbetald lön medan du arbetar för att återvinna eller bara kämpar genom den nuvarande lågkonjunkturen. Och medan många har sina tvivel måste det bli ett slut på det någon gång. Så medan du väntar både lågkonjunkturen till slutet och bolånemarknaden att återgå till att du inte bara hålla koll på den ständigt ökande priser, men också skydda dig när du behöver det mest.