KML – bolånemarknaden set för fortsatt period av försiktighet

En expert har sagt att folk kommer att förbli försiktiga i hemmet kreditmarknaden för återstoden av 2010.

Människor som söker en affär hem kredit kommer sannolikt att förbli försiktiga i sitt sökande efter en produkt som en tracker inteckning i en nära framtid efter de åtgärder som aviserades i Comprehensive Spending Review förra veckan.

Det är den bild av Bernard Clarke, en talesman för rådet av hypotekslångivare (KML), som sade att den brittiska bolånemarknaden inte kommer att njuta av en renässans under de kommande månaderna – en åsikt som backas upp av statistik publicerad igår (25 oktober ) av British Bankers ‘Association (BBA).

Enligt BBA, doppade antalet godkännanden för kollin Home Credit något till 31.104 i september jämfört med 31.781 en månad tidigare.

Dessutom är detta också under genomsnittet antal godkännanden som tilldelats under de senaste sex månaderna, medan värdet på varje inteckning affär minskade med £ 600 på genomsnittlig sista månaden till totalt £ 142.900.

Och herr Clarke kommenterade att dessa siffror är “i stort sett i linje med vår uppfattning, vilket är att vi inte kommer att se någon betydande återhämtning inom bolån under resten av året”.

Under tiden, medan antalet nya paket hem kredit tas ut minskar, BBA: s statistik visar att konkurrenskraftiga remortgaging erbjudanden kan vara mer allmänt tillgänglig efter den globala ekonomiska nedgången, som den totala tilldelade i september översteg det genomsnittliga antalet under de föregående sex- månadersperiod.

Men, tillade CML officiellt att detta inte utgör en definitiv goda framtidsutsikter för detta område i hemmet kreditsektorn heller.

“Jag tror att de bästa alternativen förblir tillgängliga endast till den lägsta risken kunderna och de med en rimlig mängd eget kapital i deras egendom,” förklarade han.

Och denna uppfattning tycks förstärkas av tidigare publicerade denna månad av CML själv, som uppgav att remortgaging verksamheten stod för den lägsta andelen av de totala lånen godkända för tio år i augusti.