kapital frigörs

Brittiska husägare är, trots högre räntor, välja att låsa pengarna bundna i deras egendom. År 2006 villaägare släppt £ 49.7bn av kapital från sina fastigheter, främst på grund av den fortsatta ökningen av hus värden. Vanligast inteckning eget kapital används för att finansiera hem förbättringar och att betala personliga skulder.

Men om huspriserna skulle falla husägare kunde ångra sitt beslut att låna mot värdet av deras hem. Den amerikanska är att se sin ekonomi bromsa meddelar befarar att det bara är en tidsfråga tills “chill” korsar Atlanten. Långivare i USA stänga krediter öppen för människor, därför finns det mindre efterfrågan på bostäder och därefter värdet på fastigheten faller. Inte bara det, men under de senaste åren Amerikanska banker har låna ut pengar till människor med dålig kreditvärdighet som nu kämpar för att betala tillbaka pengarna och kämpar också för att sälja sin bostad snabbt.

Avsaknaden av nya hus i Storbritannien är förvisso hjälpa till att hålla bostadspriserna höga. Om räntorna skulle gå upp bortom 5,25% till 7% många kunde finna sig kämpar för att betala sina lån Men vissa tror att huspriserna skulle fortsätta att stiga under ytterligare ett decennium helt enkelt eftersom efterfrågan är ute-strippning utbudet. Avgörande men eftersom inflationen och löneökningarna är låga, är inteckning minskas betydligt långsammare än den tidigare varit, enkelt uttryckt amorteringar är att svälja en stor mängd av människors inkomster lämnar dem belastas med skulder i många år.

Medan experter fokuserar på vad som händer nu och i den närmaste framtiden, de flesta inte ser vad som kan hända om fem år. De som ser bostadspriserna faller och antalet repossessions förmörkelse som i början av 1990-talet.

Men på kort sikt, höga bostadspriser gör att det aldrig funnits en bättre tid att frigöra kapital i ditt hem, eller ens re-inteckning ditt hem.