kanslern välkomnar räntesänkningar

Kanslern, Alistair Darling, har välkomnat beslutet av Bank of England att sänka räntan till 2%, vilket är den lägsta siffran för nästan sextio år. Darling, som aviserat en sänkning av momsen i tidigare veckor varnade dock att de räntesänkningar inte skulle vara tillräckligt i sig för att lyfta risken för en allvarlig ekonomisk depression.

incitament affärer
Darling sade att regeringen var ute efter att sänka skatten och att uppmuntra företag och att endast ett helt paket av åtgärder skulle bidra till att lindra den värsta nedgången.

“Som guvernör för Bank of England har sagt, penningpolitiken – räntesänkningar – på egen hand är inte tillräckligt Det måste matchas av betydande och omfattande insatser från regeringen -. Sänka skatterna och stödja verksamheten”, sade han.

Trots omfattande jämmer och elände om utförandet av ekonomin under de närmaste 18 månaderna, förblev Darling försiktigt optimistisk om chanserna för återhämtning under hans förvaltarskap. Han hävdade att de radikala åtgärder som uppradade vid hans regering, skulle ekonomin vara startskottet snabbare än förutspått.

“Med räntorna faller igen idag (och) det stöd tillkännagavs i min pre-Budget rapport förra veckan, jag är övertygad om att avmattningen blir grundare och kortare – och att tillväxten kommer att återupptas igen,” tillade han.

Den räntesänkning till 2%, sade Darling, skulle vara till störst nytta för dem med tracker inteckningar, som kämpade i stigande återbetalning priser. Han fastställde också en allvarlig varning till långivare för att föra vidare räntesänkningar till konsumenten eller drabbas av sanktioner.

“Jag tror att kommer att hjälpa företag, kommer det att hjälpa folk med bolån, särskilt människor som är på tracker inteckningar, och det kommer väldigt mycket att komplettera tillkännagivandet jag gjorde förra veckan i pre-budgeten rapporten, som satte ca £ 20billion i ekonomin , “sade Darling.

Passerar på nedskärningar
Två av de länder som leder långivare har redan enats om att föra vidare de besparingar räntesänkning till sina kunder på standard rörlig kunder ränta inteckning. Både Lloyds TSB och HSBC sade att de skulle föra över hela beloppet till inteckning innehavare.

Båda företagen räknar med att sätta snitten i kraft senast den 1 januari. Detta kommer att lämna HSBC standard rörlig ränta på 4,44%, medan Lloyds kommer att släppa sin ränta till 4%. Lloyds lovade också att se till SVR aldrig stiger mer än 2% över basräntan.

Många andra high-street långivare har inte varit så snabba att meddela nedskärningar, med ett antal banker säger att deras SVR var “under översyn”.