justerbar ränta inteckningar och negativ amortering

För många låntagare, justerbar ränta inteckningar är ett attraktivt sätt att kvalificera sig för ett hem. Färre låntagare inser de potentiella negativa amortering problem dessa lån kan skapa.

justerbar ränta inteckningar

Justerbar ränta inteckningar är mycket populärt med bostadsköpare. Populariteten beror på det faktum den initiala räntan på sådana lån är vanligtvis mycket mindre än man finner med lån med fast ränta. Som ett resultat, kan husägaren klämma in bostäder som de annars inte skulle ha råd med fast ränta inteckningar.

Den potentiella risken med justerbar ränta inteckningar är välkänd. En låntagare riskerar räntorna kommer att öka under de åren, vilket resulterar i ekonomiska svårigheter när månad inteckning betalning belopp går upp. Om priser och betalningar går upp för mycket, kan låntagaren drabbas av allvarliga problem med att göra betalningar och kan även förlora hemmet.

För att övervinna rädslan för stigande räntor, många långivare använder lock på räntehöjningar för att locka villaägare. Dessa lock begränsar väsentligt belopp månadskostnaden kan öka för en fast tidsperiod. För många lån, är den period ett år och en höjning är en procentenhet. Även om detta gör låntagarna känner sig säkrare, det finns en liten sak långivare underlåter att påpeka.

negativ amortering

På många justerbar ränta inteckningar, locken gälla endast för de månatliga betalningar på lånet. Locken gäller inte den faktiska räntan tas ut på lånet. Denna situation leder till en ekonomisk katastrof där du gör månatliga betalningar, men att faktiskt se den huvudansvarige för ditt lån ökar. Denna situation kallas negativ amortering och bör undvikas till varje pris.

Negativ amortering förklaras bäst med hjälp av gamla goda kreditkort för ett exempel. Om du har bankkort kreditkort, och alla gör, vet du att göra det minsta månatliga betalningen inte kan göra en buckla i den totala summan. I själva verket kan det vara lägre än den ränta som tas ut för den månaden. Detta blir uppenbart när du får nästa räkning och ditt saldo har ökat! Välkommen till en värld av negativ amortering.

På en justerbar inteckning, måste du läsa det finstilta till fullt förstå hur några caps gäller för ditt lån. Vad du än gör, försök att hålla sig borta från negativ amortering när det är möjligt.