justerbar ränta inteckningar kontra fast ränta inteckningar

Att köpa ett hem kan vara en spännande och stressig tid för någon. Även om du kan vara glada över att få äga ditt eget hem, speciellt om det är ditt första hem köp, idén att välja mellan alla de många olika typer av inteckningar kan lämna dig känslan förvirrad och orolig.

Två av de vanligaste valen hittar du på bolånemarknaden är justerbar ränta inteckningar och fasta bolån ränta. Fast ränta inteckningar är den mest traditionella typen av hem inteckning, som erbjuder en fast ränta som inte förändras under hela ditt lån. Det finns ett antal viktiga fördelar i samband med denna typ av inteckning. Först, om du är prismedvetna, denna typ av inteckning kommer att ge dig sinnesfrid i vetskapen om att din månatliga inteckning belopp inte kommer att förändras. Du kan budgetera resten av dina ekonomiska skyldigheter utan att oroa en föränderlig inteckning betalning för att kasta saker.

En justerbar ränta inteckning fungerar annorlunda. Med denna typ av inteckning du kanske kunna få en lägre ränta än vad som normalt skulle vara tillgängliga med en fast ränta inteckning, men är räntan inte är fast. Detta innebär att din månatliga inteckning ränta kan förändras när ränteläget ändras. Med en sådan inteckning du inte kan ha möjlighet att regelbundet planera din budget på grund av sådana fluktuationer. Även om det är oftast en mössa som kommer att hålla räntan från fluktuerar för mycket, kan även en liten fluktuation vara för mycket för vissa husägare. Naturligtvis finns det också en möjlighet att räntorna kommer att sjunka, och om så är fallet, eftersom din inteckning är justerbar, kommer din månatliga betalningar släpp rätt tillsammans med räntan.

När beslut fattas om en fast ränta eller justerbar ränta inteckning är ditt bästa val, måste du fundera på flera faktorer. Fråga dig själv om det är viktigare att kunna planera din månatliga budget utan att undra om din inteckning kommer att fluktuera eller om du föredrar att få en lägre ränta i början av din inteckning.

Kom ihåg att om du bestämmer du vill få fördelarna av båda du har andra alternativ tillgängliga för dig. Till exempel, om du känner den ränta som erbjuds till dig på en fast ränta inteckning är för hög, men du vill att säkerheten för att inte behöva oroa sig för en fluktuerande ränta du kan alltid köpa ner din ränta genom att köpa poäng. Detta kommer att innebära mer up front kostnader för din inteckning, men kan det vara värt att sänka räntan, särskilt om räntorna för närvarande är hög.

Om du väljer att gå med en justerbar ränta inteckning se till att du förstår exakt hur höga priserna kan gå samt att du har tillräckligt med “vicka” rum i din månatliga budget för att dämpa ökar om de inträffar. Detta kan hjälpa till att hålla dig ur en knipa och eventuellt förlora ditt hem på grund av stigande räntor.