justerbar ränta inteckningar detta hem hypotekslån kanske inte för de svaga i hjärtat

Jag hörde på nyheterna om en annan räntehöjning och tyckte det var dags att titta in refinansiering mitt lån. Jag kontaktade min inteckning företaget först.

“Jag är intresserad av en fast bostadsränta.” Jag sa.

“Får jag fråga varför det är?” Mäklaren frågade artigt.

“Jag vill inte att hantera risken för stigande räntor. Vid min ålder kan jag inte råd att riskera.”

“Titta på din senaste tio år av historia, har du gjort rätt bra med justerbar ränta. I själva verket hade du betalat mindre i ränta än de flesta människor med ett fast lån. Får jag föreslå att vi tittar på några justerbara priser, vilket är ännu mindre än den ränta du betalar och med lock behöver du inte oroa dig för räntehöjningar. Jag tror att vi kan spara några hundra dollar av din månatliga betalning. ”

Vid denna punkt mäklaren tog en paus så att jag kan säga, “Nej tack. Jag är bara intresserad av en fast ränta inteckningar.” “Jag förstår inte. Är du inte intresserad av att spara pengar?” Han frågade innan uppskjutning i en föreläsning som hade en blandning av ekonomi 101, 1 budgetering, en skvätt spådomar och en frisk och helt orealistisk optimism om framtida ränteutvecklingen.

När han var klar Jag förklarade för honom att jag minns 18% -19% ränta på bolån i början av 1980-talet att han verkade för ung för att minnas. Jag påpekade att om en $ 100.000 lån, är det 18% ränta $ 1.500 per månad på räntekostnader ensam. Om du har en $ 200.000 lån räntan enbart skulle vara en slitsam betalning av $ 3.000 per månad.

Jag visste att han trodde jag ut ur mitt sinne tänker en 18% inteckning ränta i dagens miljö. I slutet vi avslutade telefonsamtal utan någon upplösning. Gapet i förståelsen var inte om fast ränta inteckningar vs justerbara bolån ränta (ARM). Skillnaden var i ålder, erfarenhet, förväntningar, förhoppningar och rädslor, en lucka för breda för att överbrygga.

För att förstå denna skillnad, låt oss titta på de justerbar ränta inteckningar. Denna typ av hypotekslån är vanligtvis lägre än den fasta räntan och den lägre hastigheten innebär lägre betalning som i sin tur innebär lättare kvalifikationer.

När långivare överväger din ansökan hypotekslån, de tittar på hur många procent av din inkomst är tillgänglig för att återbetala sina lån. Med en inkomst på $ 5.000 per månad, är en $ 2000 lån betalning 40% av din inkomst och en $ 1,000 betalning är 20% av din inkomst. Ju närmare du kommer till $ 1.000 eller 20% av din inkomst, desto lättare är det att kvalificera sig för lånet. Detta enklare kvalifikationer tilltalar yngre människor som just har börjat och de med inkomster begränsning.

Justerbar bolåneräntor tilltalar unga människor med en medfödd optimism, hoppas på ökade intäkter och höga möjligheten att flytta till ett annat hem i en kort tid. De måste titta på vad de har råd att betala och kan inte oroa sig alltför mycket om en avlägsen framtid. Till dem som helst är bättre än att hyra som är absolut slöseri med pengar.

Det finns också de äldre personer som har drabbats av en del bakslag i livet och inte har en hög kredit värdering eller inte har en mycket hög inkomst. Eftersom en dålig kredit värdering höjer räntan en bank erbjuder till potentiella låntagare, kan en fast ränta vara för hög för dessa individer att överväga.

Låt oss ta en titt på några termer som hjälper dig att förstå ARM bättre.

Marginal – Det här är långivarens uppmärkning och var de gör sina vinster. Marginalen sätts till ränteindex att bestämma din totala ränta.

ARM Indexes – dessa riktmärken som långivare använder för att avgöra hur mycket inteckning bör justeras. Ju stabilare indexet är de mer stabila dina justerbara lån kvarstår. Tänk både index och marginalen när du shoppa runt.

Anpassningsperiod – Avser innehavstiden då din ränta kommer inte att förändras. Du kommer att stöta på ARM siffror som 5-1 som innebär att din inteckning ränta är densamma i fem år och så kommer det att justera varje år.

Räntetak – Detta är den högsta ränta en långivare kan debitera dig.

Periodiska caps – Långivarna kan begränsa hur mycket de kan öka ditt lån inom en anpassningsperiod. Inte alla vapen har periodiska räntetak.

Övergripande caps-Hypotekslångivare kan också begränsa hur mycket räntan kan öka under lånets löptid. Övergripande caps har enligt lag sedan 1987. Betalning Caps – det maximala belopp din månatliga betalning kan öka vid varje justering.

Negativ amortering – I de flesta fall en del av din betalning går mot att betala ner den huvudansvarige och minska din totala skuld. Men när betalningen är inte tillräckligt för att ens täcka ränta, är det obetalda beloppet läggs till lånet och din totala bolån Åtagandet ökas. Kort sagt, om detta fortsätter kan du skyldig mer än du började med.

Negativ amortering är den möjliga nackdelen av betalning mössa som håller månatliga betalningar från att täcka räntekostnaderna.

När du jämför långivare, lån och priser minns Henry Moore som sade, “Vad är viktigt är att ta reda på vad som fungerar för dig.”