jumbo lån eller överensstämmande inteckningar

En jumbo lån är en inteckning som, på grund av sin storlek, överskrider de normer som skall uppfyllas för att ett lån ska vara “överensstämmande”. Konforma bolån är fast ränta inteckningar som ges till låntagare med kreditbetyg som gör dem berättigade till de lägsta fast ränta bolåneräntorna tillgängliga vid tiden för kreditgivning, som inte överstiger en viss summa pengar och / eller som är inte mer än 80% av ett hem värde. Därför kan en person med utmärkta kredit måste fortfarande ta en Jumbo lån om han vill köpa en ganska dyr hem.

Office of Federal Housing Enterprise Oversight (OFHEO) fastställer årligen gränserna för lånet storlekar som kan värdepapperiserade av Fannie Mae och Freddie Mac. Jumbo lån bära mer kreditrisk än de som utfärdats av Fannie och Freddie grund av nominellt belopp storlek, så de handlas på en ränteskillnaden Premium (YSP) vilket leder till lite högre räntor. Men på senare år har mängden av bolån som Fannie och Freddie kommer att täcka för dem som är kreditvärdiga ökade dramatiskt så att nu inteckningar definieras som Jumbo Lån måste överstiga $ 720.000. Vad detta innebär för låntagarna är att de nu kan ta del av lägre räntor på dyrare inköp där de kräver en inteckning.

YSP kompenserar mäklare bolån från låntagarna när låntagare betalar en originering avgift, “poäng”, eller båda. Inteckning mäklare är glada att få Jumbo lån för låntagare eftersom en “punkt” motsvarar 1% av det totala lånebeloppet, så är en punkt på en $ 100.000 inteckning inte lika mycket värd som en på en $ 600.000 inteckning. Låntagaren får en lägre ränta än vad han annars skulle för att betala dessa punkter, om han väljer att inte betala några poäng up-front, kommer mäklaren fortfarande emot vad i verksamheten kallas “back-end points” i utbyte mot hans befrielse av en högre ränta till de investerare som kommer att köpa inteckning från långivaren.

Medan vissa låntagare älskar att tro att det kan vara en “no-kostnad” hypotekslån, ingen sådan produkt existerar, någonsin funnits, eller någonsin kommer att existera. Å andra sidan, är för låntagaren att betala en högre ränta inte nödvändigtvis en dålig sak om detta sänker sina lånekostnader på det hela, vilket sannolikt kommer att vara fallet om, till exempel, är låntagaren planerar att flytta in bara ett år eller två eller om han köper fastigheten endast med avsikt att “flippa” det.

Summan av kardemumman är, om du vill köpa en dyr hem och du har bra kredit, kan du inte ta en högre ränta Jumbo lån i syfte att få den med den nya, högre tak för överensstämmer lån. På en sådan dyr hem detta faktum kommer att spara en massa pengar.