inteckningar. Varför intresset endast kan vara ett riskfyllt alternativ

Rådet för bolåneinstitut siffror visar en växande trend i intresse endast inteckningar. Från januari till mars 2002 var 9% av nya bolån intresse bara. Nu tar perioden från oktober till december 2005 och mängden nya intresse endast inteckningar har stigit till 23%. I samma tidsram, har antalet första gången köpare väljer intresse endast inteckningar ökade från 6% till 15%.

Det finns en god anledning till detta uppsving, och det beror på de månatliga betalningarna är så mycket lägre än med en återbetalning inteckning. Allt du behöver göra är att betala räntan, försena återbetalningen av kapitalet självt fram till slutet av inteckning sikt när den betalas ut i sin helhet.

Att få ett intresse bara inteckning är ett enkelt sätt att undvika att behöva ändra levnadsvanor som att äta ute och semestrar – och med en inteckning är otroligt prisvärd detta sätt. Vi anser dock att det kan finnas en hel del människor i trubbel i framtiden när de inser att de inte börja spara snart nog för denna eventuella engångsbelopp.

Financial Services Authority (FSA) har uttryckt oro för husköpare potentiellt få ett intresse bara inteckning och inte gör tillräckliga bestämmelser för att betala av kapitalet, så som ett resultat bolåneinstitut har skärpt reglerna om intresse endast inteckningar. Nu måste du ge bevis för ett alternativt besparingar för att täcka huvudstaden, innan de kommer överens om att låna ut pengar. De vanligaste sätten att spara omfattar pensioner och ISA, regelbundna betalningssystem som potentiellt skulle kunna spara mer än det kapital som krävs. Naturligtvis kan de också falla kort. Den största faran är att den bostad kommer att gå och avbryta sparplan när inteckningen har överenskommits.

Om en låntagare beslutar att inte spara pengar för att täcka det kapital, skulle det enda alternativet vara att sälja hem och sedan köpa ett hem för mindre värde när det är dags att betala tillbaka kapitalet. Detta är inte ett scenario att FSA och långivare vill ställas inför, särskilt som fastighetspriserna inte kan man lita på.

Tillbaka på 1970-talet och 1980-ränta endast inteckningar var mycket populär – husköpare skulle ta ut en kapitalförsäkring för att täcka återbetalning av kapital i slutet av perioden. Men hörde vi i nyheterna nyligen om kapitalförsäkringar underpresterande – många låntagare inte kunde täcka huvudstaden på grund av en kapitalförsäkring underskott. De ansågs vara en “garanterad” sätt att spara, men de ville inte uppfylla sitt löfte. På ett liknande sätt, det finns inget sätt att vara säker på att en produkt kommer att ha utfört liksom behövs när det gäller att betala tillbaka kapitalet i 20 år tid.

När folk insåg att de kapitalförsäkringar hade brustit i effektivitet, föll hela konceptet med att få ett intresse bara inteckning med ett separat sparande fordon i onåd, och nu återbetalning bolån är normen. Men från de nyligen publicerade statistik som nämns tidigare i denna artikel, ser det ut som strömmen kan vända igen. För vissa människor är det enda alternativet. Huspriserna är för höga för många människor att ha råd att full betalning återbetalning inteckning.

Så det ser ut som ränta endast inteckningar kommer att bli mycket mer populärt igen, men vi tror att bolåneinstitut kunde göra mer för att hjälpa husköpare se de andra alternativ som finns för dem. Till exempel har en inteckning inte vara över 25 år – på sikt kan förlängas till 30 eller till och med 35 år, vilket skulle bidra till lägre betalningar på en återbetalning inteckning avsevärt.

En 25-årig återbetalning inteckning för £ 125,000 på 4,9% kommer att kosta £ 731,69 per månad. Sträck inteckning över 35 år i stället, och den månatliga utbetalningen är £ 103,53 mindre på £ 628,16. Det kan göra skillnaden mellan en inteckning är inte prisvärda och prisvärd.

Många inteckningar erbjuder nu möjlighet att overpaying när du kan. Så bara för att en inteckning är över 35 år, betyder det inte att det kommer att ta 35 år att betala av. Många husköpare flyttar hus var åtta till tio år också, så inteckning aldrig behöver ha upphört. Det är då ett bra tillfälle att omvärdera hur mycket du har råd med på månatliga avbetalningar.

Det finns andra alternativ också, som en inteckning där du återbetala hälften av kapitalet på återbetalning, och resten i slutet. Det innebär att du får ett försprång på återbetalning av kapitalet, och inteckning kan alltid omförhandlas om du känner att du har råd att betala mer varje månad.

Vår allvarligaste råd är detta – inte försöka göra ett beslut om något så viktigt som en inteckning utan att få råd från en professionell först. Det finns ett antal lösningar så det är alltid bäst att få hela bilden av någon som känner marknaden väl.