inteckningar takt – de är en stor chansning

Att hålla eller vrida? – När du står inför ett bolån betalningsplan det kan vara som ett kortspel – ni sticka eller twist? Okej, kan du argumentera rimligt att antingen så det är en chansning vilken typ av inteckning ränta du tar, fast ränta eller annat.
Jag ser stick som fastnar med samma inteckning ränta för en viss tid i ditt val och twist som att gå med någon annan inteckningar takt som inte är fast.

Spelar inte – När du väljer att ta en fast bostadsränta du skydda mot räntorna går upp. Gråt inte om de går ner så hela idén med en fast ränta är att ge dig trygghet och möjlighet till budgeten. Utan en fast ränta du verkligen är spelberoende som om räntorna går upp då så gör din månatliga inteckning betalningar.

Pro: s och nackdelar – jag har upplevt människor nästan i tårar eftersom fast bostadsränta de tog ut halveras så de förlorade big time. Vad de inte förlora var deras hem. På den andra sidan av myntet Jag har sett människor blivit hemlösa eftersom de valt att inte ha en fast ränta och räntan fördubblats.

Inlösen straff – I fotboll gäller ett straff är en stor fördel för ett lag och en nackdel till motståndarlaget. Så det kanske inte förvånar dig att veta att samma sak gäller för en inlösen straff. När du “lösa” din inteckning (flytta till en annan långivare i princip) betalar du ett bötesstraff med en fast ränta inteckning. Men det är normen att inte betala någon straffavgift där det inte finns någon fast ränta på plats.

Beslut – beslut – beslutet om att inte sticka eller twist är till stor del beroende på om du är riskbenägen. Om du inte gillar risk (gambling) beslut om att hålla eller twist ska vara enkelt, hålla dig förstås. Men alltid komma ihåg att om du någonsin behöver lösa kan du betala dyrt i form av en inlösen straff. Tänk länge, tror hårt, “Besluta i all hast och ångrar sig på fritiden.”