inteckningar sökandet efter varaktig lösning

Sedan lågkonjunkturen började förra året finns det knappast någon aspekt av ekonomin som inte har drabbats hårt.

Men inteckning industrin har haft en ovanligt tuff tid. Medan inteckning produkter har antingen försvunnit eller hade sina priser upp intermittent, har antalet bostadslån eller applikationer inteckning lyckas allvarlig rasat.

Regeringen bailout

I tidigt skede av finanskrisen, förra året, fick regeringen uppmanas att ta ett mycket angeläget steg för att tämja den. Och i april 2008 fanns det likviditetstillskott värt £ 50 miljarder i Bank of England.

Den särskilda likviditetsstöd ordningen gällde “överföring av högkvalitativa statsskulden för hög risk kommersiella bank inteckning”. Beloppet ökade därefter till 200 GBP miljarder kronor och andra former av räddningsaktioner följde.

Men hela ansträngningen, fram tills nu, har ännu inte uppnått det önskade målet. Ursprungligen var planen att hjälpa utlåningsökningen inteckning särskilt för första gången köpare och personer med små insättningar.

Sedan fanns det också ett försök att öka utlåningen av affärsbanker. Regeringen väntas high street banker för att återgälda sin gest genom att öka utlåningen, men det har också misslyckats med att hända.

Ökning av utlåningen

Trots förutsägelser att kreditkrisen skulle förvärra detta år några rapporter visade att det har skett förbättringar på bolånemarknaden. Till exempel Maj siffror från rådet hypotekslångivare antydde att det fanns en liten ökning i bolån.

Siffrorna Trots var hypotekslån alltjämt vara 28 procent lägre än samma period förra året.

Ovanstående och andra skäl har underblåst kritik av regeringens försök att rädda Storbritanniens inteckning industrin från hotet av lågkonjunkturen. För närvarande har den £ 50000000000 tillgångsbaserat garantiprogram (ABS) avfärdats som en potentiell misslyckande i rapporten av lokalsamhälle och lokalt självstyre, (CLG) kommitté.

Det citerade ett antal skäl för att en sådan vanlig avskrivning av ett program regeringen ansåg hade kapacitet att blåsa nytt liv i bostadsmarknaden, kvarstår det faktum att bolån är långt under förväntan. Och om det inte finns en boost, något sätt, kan återhämtningen för marknaden vara bara en hägring.

Eka denna uppfattning var två separata rapporter. En av PricewaterhouseCoopers och den andra av Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), och båda insisterade på att marknaden skulle fortsätta att kämpa tills bolån gjordes lätt och allmänt tillgängliga.

Förändring i politiken

Med tanke på den nuvarande trenden finns det något hopp om att fler inteckning produkter eller erbjudanden blir lätt tillgänglig på en depreciera marknad? Även experter skulle vara försiktig med att svara på denna fråga jakande.

Vissa har redan yttrat att om tyngdpunkten förskjuts från starkt fokus på hem-ägande till att öka hyra änden av problemet inte kan vara i sikte ännu.

Med all den mullrande i branschen bland priser stiger och skriker av “rip-off” från politiker och experter en sak som är uppenbart är att med noggrann planering och försiktighet många skulle rida ut stormen. Det är sant att minst 1000 familjer i veckan förlorar sina hem. Det sant också att räntehöjningar gör det svårare för låntagare att klara trots en historiskt låg ränta på 0,5 procent upprätthålls av BoE.

Men låntagare behöver spendera mer tid att väga alla för-och nackdelar av erbjudanden innan eller anmäler dig till ett kontrakt. Söker kloka råd av experter kommer också hjälpa enormt, så finns det inget bättre än att ha en fullständig bild av vad som väntar en innan hoppa in i den.