inteckningar – rättvisa andelar

Det finns ett stort intresse visas i en helt ny delad kapital inteckning, som förhoppningsvis kommer att hjälpa ett brett spektrum av första gången köpare att komma in på fastighetsmarknaden.

Delad eget kapital är inte ny och system har funnits i några år, som huvudsakligen omfattar bostadsrättsföreningar men dessa var utformade för behoven av låga inkomster hyresgäster och hyresgäster råd.

En ny regering program som heter Homebuy som gör att egendom köpare att ta en inteckning på 75% och resterande 25% kommer att tillhöra långivare, regeringen eller sociala hyresvärdar som bostadsrättsföreningar. En innovativ del av systemet kommer att innebära att regeringen äger 12,5% av fastigheten, och långivaren äger den andra 12,5%. Köparen betalar hyran på aktien ägs av tredje part. De Halifax, Yorkshire och Nationwide hypoteksinstitut är engagerade i programmet, men det förväntas att andra kommer att engagera sig.

Denna hjälp kommer fortfarande inte att nå alla. Homebuy är utformad för att hjälpa människor, såsom rådets hyresgäster och viktiga arbetstagare, t.ex. lärare och sjuksköterskor som vill köpa sin första bostad.

För ett system för att hjälpa alla, verkar det som om Advantage, som ägs av den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley, har kommit fram till svaret för första gången köpare med sin nya Flexishare delad equity produkt.

Till en början kommer Flexishare vara två år fast ränta inteckning. Det kommer att vara ett krav för en 5% deposition och lånet kommer att delas mellan en vanlig, konventionell inteckning och något som kallas en bostads ägande lån, vilket kan vara mellan 15% och 35%. Räntan på lånet är utformad för att vara låg, 3% har föreslagits, men något beslut om detta har gjorts ännu.

Återbetalningar av lån kommer att vara bara ränta och eftersom denna kurs är planerad att vara lägre än den inteckning, kommer den totala utgående vara mindre än om det totala lånet var på en inteckning. Jag ska se frestande att köpare som inte kan uppfylla bekostnad av en vanlig inteckning. Så länge som låntagare passerar Fördelar kredit värdering, bör de vara berättigade till systemet.

Fördel kommer att dela i någon ökning eller minskning av värdet på fastigheten, som delägare.
Detta verkar vara svaret på deras böner, för dem som inte kan få en inteckning på något annat sätt. Inteckning industrin har visat stort intresse för systemet och om allt går bra, kommer tveklöst även andra långivare följa efter.

System som detta kommer omkring eftersom huspriserna har stigit påtagligt under de senaste åren. I vissa områden fastighetspriserna har fördubblats på sex år. En liten oro är att om systemen som Advantage har blivit allmänt tillgängliga, prishöjningar skulle skjutas ännu högre.

Den allmänna känslan bland experterna verkar vara att huspriserna kommer att sakta ner inom en snar framtid och förhoppningsvis förbli låg under en tid. Detta skulle säkert ge lite hopp till blivande första gången köpare som fångas i en spiral av ständigt stigande priser. De bästa planer för att rädda vad som krävs insättning blir lätt omkörd av stigande huspriser.

För up-to-date rådgivning och information om dessa hus-share lösningar det bästa handlingsplan skulle vara att kontakta en mäklare, som kommer att veta om produkten är rätt för dig. Internet är ett bra ställe att leta och mäklare kan erbjuda speciella internetpriser för vissa produkter. De kommer säkert att kunna hjälpa kommer att bli glad att höra från dig.