inteckningar i ett nötskal – räntor

Konceptet bakom en inteckning är relativt enkelt, låna pengar för att köpa ett hus och sedan betala ränta på lånet under en längre tid tills du har betalat för det första alla intresse, och sedan själva lånet och slutligen hamna i ägandet av huset. Tyvärr, saker är inte alltid så enkelt, är marknaden invecklad och komplex och det finns många olika variabler, faktorer och inblandade optioner. Det viktigaste är hur man betalar tillbaka det kapital som du har lånat, och hur (och hur mycket) du betala ränta på kapitalet.

betala tillbaka räntan

Som med all annan form av lån måste du betala ränta på skulden inblandade i att ta ut en inteckning. Till skillnad från många former av lån finns ett antal olika alternativ är involverade i att betala tillbaka räntan på en inteckning, och ibland bolån växla mellan olika metoder.

rörlig ränta

Det betyder att du betalar den pågående kursen på ditt lån. Bolåneräntan ändras varje gång ränteläget förändras eller, mer allmänt, är den samlade effekten av eventuella ränteförändringar beräknas en gång om året och betalningar ändras i enlighet med detta. Rörlig ränta är de vanligaste typerna av inteckning när de bär den minsta risk för långivaren, men kanske inte det bästa värdet. Därför, medan en inteckning kan börja med en annan ränta modell, kommer det sannolikt att förändras till rörlig ränta.

fasta priser

Motsatsen till rörlig ränta i en fast ränta inteckning räntan är fast under en överens viss period. Detta är idealiskt för budgetering eller om det verkar som att priserna skulle öka. Du gynnas inte om räntorna faller, och kommer att drabbas av påföljder för att försöka sluta. Ofta inteckning företag erbjuder mycket låga inledande priser för de första åren som kan tyckas lockande, men håll utkik för dyrare priser mot slutet av perioden.

capped rates

Dessa är fasta, men om räntorna faller du betala lägre ränta.

kontanter tillbaka erbjudanden

En bonus affär är när en långivare erbjuder pengarna tillbaka om du tar ut en viss produkt med dem. Men dessa är sällan en bra idé eftersom ingenting är gratis och därmed pengar tillbaka affären kan tyngas med rejäl straff om du senare försöka ändra långivaren, eller med dyrare priser mot slutet av perioden.

rabatterade priser

Under denna typ av inteckning låntagaren erbjuds en rabatt utanför långivarens rörlig ränta. Den ränta som du måste betala varierar i takt med förändringar i rörlig ränta och rabatten gäller en fastställd löptid, varefter ränta kan vara högre än den rörliga räntan, eller du kan ha svårt att byta långivare.