inteckningar. högre utlåning avgifter är upprörande.

När du har skrapat ihop en blygsam deposition för ditt nya hem du kanske tror att du är hemma och torrt. Tänk igen. Ovanpå det finns de lantmätare och advokater att betala. Då regeringen vill ha en bit. Du måste betala stämpelskatt på 1% av fastighetens pris (om huset kostar mer än £ 250,000 andelen ökar stämpelskatt – se information vid foten av denna artikel). Phew! Du har tur att du bara ska göra det – du kommer att bli en husägare äntligen!

Sedan ut i det blå hypotekslåneinstitutens skickar dig ett nytt lagförslag – en annan £ 1,500 vänligen Sir. De har kallat det en högre utlåning Charge (HLC) och det är laddat om du lånar mer än 90% av värdet på huset. Omkring 75% av alla bolåneinstitut ladda den och £ 1500 är ungefär genomsnittet de begär.

Och gissa vad – de pengar som du betalar inte kommer att gynna dig på något sätt! Inte ett jota. Du har debiterats för en form av skydd försäkring som skyddar bolåneinstitutet, inte du. Den HLC betalar långivaren om du standard på din inteckning, måste din fastighet vara återtas och försäljningsintäkten är mindre än det utestående saldot på ditt lån. I teorin HLC betalar sedan ut underskottet till långivaren, men i praktiken är många långivare bära risken själv så HLC är bara en extra avgift för att kompensera en högre utlåning risk.

Men en HLC inte låta dig komma undan! Om ditt hem är återtas och det finns en brist, har du fortfarande att betala mellanskillnaden tillbaka till din långivare – de är noga med att jaga dig för pengarna.

Medan de flesta av de långivare som tar HLC: s lätt kommer överens om att lägga avgiften på din inteckning, det är klen tröst. I varje fall innebär detta att du kommer att få betala ränta på toppen av avgiften. Sedan, under en 25-årsperiod, kommer din HLC ha kostat dig närmare £ 2700!

Enligt vår uppfattning HLC s borde ha dött ut med dinosaurierna. Om en långivare är orolig att du ska fallera, borde de inte ha lånat ut pengar i första hand. Och med alla dagens hi-tec kreditkontroller och de riskbaserade bedömningar som används för att behandla din ansökan, skulle du tro långivarna gör tillräckligt för att skydda sig själva. I alla fall kan du också få betala en liten ränta premie för en 90% plus inteckning – så i praktiken att du har debiterats två gånger för samma risk!

Nationwide Building Society, som för övrigt inte ut HLC s, rapporterade nyligen att under de senaste fem åren £ 1000000000 har åtalats i HLC-talet av några 800.000 låntagare. Man fann också att drygt 500.000 var första gången köpare – huvudsakligen ungdomar kämpar för att köpa ett hem. Vi tror att HLC: s är bara en annan pengar att göra trick för bolåneinstitut. Förresten, det Högre Utlåning Charge brukade kallas en inteckning Indemnity garanti, men de är alla samma – bara namnet är annorlunda!

Vi tycker det är dags för Office of Fair Trading att öppna lådan och ta en titt inne på samma sätt som de gjorde med kreditkort. OFT beställde nyligen många kreditkort att sänka sina avgifter med upp till 40%. En bit av denna magi skulle göra underverk för ökad utlåning Avgifter!

Aktuella stämpelskatt räntorna på bostadslån i Storbritannien

hus under 125.000 ingen stämpelskatt

Hus £ 125.000 till £ 249,995 * 1%
Hus £ 250.000 till £ 499.995 * 3%
Hus över £ 500,000 4%

* HM Inland Revenue rundor upp bostadspriserna till närmaste £ 5. Därför, ett hus som säljs för mellan £ 249,996 och £ 249,999 kommer att rundas upp till £ 250.000 och de ska debitera dig 3% stämpelskatt på tomten!

Information korrekta från april Budget 2006.