inteckningar. hem konditionsrapporter kommer inte att vara obligatoriskt

Du kanske har hört talas om införandet av Packs Hem Information start i juni 2006. En kontroversiell del av Pack var att vara ett hem skick Report, en obligatorisk undersökning att säljaren av fastigheten skulle ha utförts i syfte att sälja fastigheten. Men även om Packs går framåt, kommer hem skick rapporten inte vara en obligatorisk del av det.

Så för det första, vad exakt är Home skick rapporten? Det är samma sak som en undersökning, men i stället för att köparen har en undersökning som gjorts efter att göra en offert och med det accepterat, har säljaren att producera rapporten att kontrollera den strukturella tillstånd av fastigheten. Det innebär att köparna kommer att ha en hel del mer information om fastigheten från början, och det bör bidra till att minska mängden av försäljningen som kollaps mid-processen. I själva verket har det nyligen uppskattats att £ 1 miljon förlorat varenda dag i kostnader för husförsäljning som faller sönder.

Mindre än en fjärdedel av alla husköpare har en undersökning ändå – istället väljer att lita på den värdering som utförts av inteckning företaget. Många inköp falla igenom bara för att värderingen kommer ut lägre än inköpspriset – ofta för att de plockar upp på fastigheten defekter som skulle kunna utvecklas till en allvarlig fråga. Värderingarna är inte billiga, så att köparen kommer att vara ur fickan, och pengarna i praktiken förlorat. The Home skick Rapporter kan gå en lång väg att lindra denna gemensamma situation.

Beslutet att hålla tillbaka från att göra rapporter Hem skick obligatoriska har inte varit populär i branschen. Ett antal pack hem informatörer har satts upp för att möta den nya efterfrågan, och de har gjort stora investeringar i nya datasystem och skapa nätverk av inspektörer som kommer att utföra de rapporter hem skick. De riskerar att förlora ut inom överskådlig framtid, särskilt som Home skick Rapporter kommer att bli en kostnad för säljaren. Det är troligt att de flesta säljare inte kommer att vara intresserade av att ta på ännu en kostnad.

Det är dåliga nyheter för de 4.400 personer som utbildats för att vara Husbesiktning också. När säker på ett hyggligt jobb, är efterfrågan på inspektörerna inte kommer att vara någonstans i närheten av de nivåer som de skulle ha varit, hade rapporterna gjorts obligatorisk.

Det är dåliga nyheter igen för första gången köpare – de kommer fortfarande att behöva punga ut för värderingen och, om de har råd med det, undersökningen.

Bygga samhällen kommer att vara glad över beslutet dock. 84% av de tillfrågade trodde att Home konditionsrapporter skulle ha en negativ inverkan på bostadsmarknaden. Det skulle skära i sina vinster, förstås.

Så varför har Home skick inte Rapporter gjorts obligatorisk? Regeringen säger att genom att göra dem frivilligt först, kommer de att kunna se hur väl det fungerar, så att de kan göra ett mer välgrundat beslut i framtiden. De är också angelägna om att undvika att gunga bostadsmarknaden från dess närvarande stark stat.

Skeptiker menar att det är ett politiskt beslut – med valet hotande, kommer regeringen inte vill vidta några åtgärder som kan leda till motorstopp på marknaden och därmed förlora vissa potentiella röster.

Vilket? Kampanjer Director Nick STAC skrev i ett brev till Ruth Kelly, den nyutnämnda statssekreteraren för lokalsamhälle och lokalt självstyre: “Det verkar märkligt att det första stora beslutet efter din nya avdelningen är att minska konsumenternas fördelar ett flaggskepp politik eftersom du ha utsatts för påtryckningar från industrin, inklusive fastighetsmäklare. ”

Enligt Nick STAC, fastighetsmäklares den näst mest misstrodde yrke efter politiker, och inte stöder beslutet att utesluta tillståndet Rapporter från Packs.

Titta på detta utrymme för att se vad som händer härnäst.