inteckningar halveras som marknaden kämpar

Experter förutspår att mängden pantförskrivning tillgänglig från brittiska banker kommer att falla med ett halvt år. Varningar har kommit från Rådet för hypotekslångivare (KML) som inteckning fonder kan falla till hälften fjolårets £ 108.000.000.000 fond som hypoteksinstitut och banker kämpar för att bearbeta de osäkra fordringarna ärvts från subprime-marknaden. Antalet inteckning produkter tillgängliga för kunder har också skurits ner med två tredjedelar sedan kreditkrisen började. Huvuddelen av produkterna tas bort från marknaden var 100% bostadslån, men nästan alla de bästa erbjudandena som fanns förra året har nu gått.

CML: s ordförande Steven Crawshaw gjorde ett uttalande i en artikel på Icwales.co.uk: “Potentiell upplåning fortfarande väsentligt överstiger branschens samlade kapacitet att leverera medel. Det är en verklig möjlighet att sparandet 2008 kunde nå bara hälften förra årets nivå om inte ytterligare medel blir tillgängliga. “Om ytterligare medel blir tillgängliga de kommer att komma som en del av ett paket som föreslås av regeringen i ett försök att begränsa de skador som orsakats av banker som för närvarande är ovilliga att låna ut till varandra.

Regeringen rusar in för att rädda dagen och förbundskansler finansministern, är Alastair Darling har möten med experter i Washington för att finna en lösning på problemet, men finansiella gurus säger att de pengar som Bank of England hoppas att förse brittiska banker och bygga samhällen med, kan vara för lite för sent. Under tiden kan kunderna hantera sin egen personliga kreditkrisen genom att gå “ränta-bara” när de tar ut en inteckning.

Prata till The Telegraph den här månaden, sade Adrian Coles, generaldirektör på Building Societies Association (BSA),: “Det är ett tecken på att trycket på köparna för att ge höga huspriser och deras önskan att minimera månatliga kostnaderna.” The Telegraph avslöjade också att: “I genomsnitt inteckning på £ 150.000, kostnaden skillnaden mellan en återbetalning och ett intresse som bara inteckning skulle med ca £ 250 per månad.” Men, “BSA siffror visar att 33% av alla nya bolån är nu avancerat till ett intresse som bara basis, jämfört med endast 13% för fem år sedan. ”

Coles påpekar att den “endast intresse-låntagare” kommer att behöva betala tillbaka kapitalet till slut och att detta kan vara svårt. Han betonade att det är upp till enskilda låntagare att försäkra att de har råd att göra återbetalningar på lån som de har tagit ut. Även om många kunder tänker att 25 år är tillräckligt långt fram för att inte oroa sig alltför mycket, är långivare oroliga och de börjar att förändra det sätt på vilket de bedömer inteckning sökande.

Cheltenham och Gloucester, Halifax och Nationwide alla börjar ta mer hänsyn till vid bedömningen av nya sökande. Det är inte längre enkla multiplar av en inteckning sökandens inkomster som avgör huruvida banken kommer att tillåta dem ett bostadslån.

Detta innebär att det lilla inteckning medel och vad några inteckning produkter kvar i slutet av året kommer att gå till personer som bankerna kan verkligen lita på att återbetala kapitalet på sina lån, inte bara räntan.