inteckningar. första gången köpare låt ned av regeringar homebuy systemet.

Sent förra året, tillsammans med den vanliga razzmatazz, meddelade Gordon Brown regeringar nya “Open Market Homebuy” inteckning system för första gången köpare.

Enligt Homebuy systemet, första gången köpare ta ut en inteckning för 75% av ett hem värde utan insättning och regeringen och bolåneinstitutet kommer i praktiken köpa resterande 25% av fastigheten. Sen när låntagaren så småningom bestämmer sig för att sälja fastigheten, kommer låntagaren erhåller 75% av de netto försäljningslikvid och resterande 25% av försäljningspriset går till regeringen och bolåneinstitutet. Under tiden, om ägaren vill köpa ut hela, eller delar, av regeringar eller bolåneinstitut 25% ränta, kan låntagaren betala tillbaka helt enkelt pengar regeringen och bolåneinstitutet inledningsvis sätta in – det blir ingen påföljd.

Enligt vår uppfattning bör första gången köpare inte bli alltför upphetsad om detta system för sex anledningar: –

• Regeringen har nyligen bekräftat att köparna kommer att få betala en 1% premie ovanpå den vanliga bolåneräntan.

• Det har inget meddelande om det belopp i förhållande till inkomsten, vilket låntagarna kan kvalificera sig för. Så i detta skede är det omöjligt att bedöma vilken typ av hus en första-timer kunde köpa. Däremot tror vi att det är en väldigt liten en!

• Trots förhoppningar om att fler bolåneinstitut skulle ansluta Yorkshire Building Society, Halifax, och rikstäckande, som co-sponsorer av systemet, har inga ytterligare långivare lagts till i listan.

• Regeringen förväntar Homebuy att låna ut till 4000 första gången köpare per år. Det är bara obetydligt över 1% av de 361.000 första inköpen gången hus arrangerade varje år. När det gäller tillgänglighet, verkar det som om Homebuy bolån kommer att utmana höns tänder!

• Regeringen har inte ens meddelat de regler enligt vilka en första gången köpare kan kvalificera sig för att ens ansöka om ett Homebuy inteckning.

• Programmet inte är planerad att vara i drift fram till oktober 2006.

Så även om du är glad att betala 1% premie, ser dina chanser inte alltför bra för att kvalificera för en öppen marknad Homebuy inteckning. Vårt råd är att glömma dem och hitta en topp mäklare klass inteckning för att söka upp en hel del på den öppna marknaden.

Tecken på att vår tveksamhet delas bland parlamentsledamöter kom från en kommentar från Michael Grove, skugga bostäder minister. Han uppges träffande Sunday Telegraph att han ville se Homebuy systemet enklare och billigare för långivare i syfte att stimulera till ökat deltagande från inteckning leverantörer. Vi tycker det är bra, men att delta i vad? Tills vi vet vem som kan ansöka och hur mycket de kan låna, innebär ordningen ingenting.