inteckningar förblir ouppnåelig som banker inkassera vinsten

Allt som vi har hört hela året har varit hur oansvariga banker i USA har dela ut bolån till människor som hade inget hopp om att återbetala eller ger i första hand. Nu när vi går in i ett nytt år med globala banksektorn kämpar för att hålla sig flytande många människor som normalt sett skulle ha godkänts för bolån och andra lån hem inte längre kunna få dem.

Många människor är oförmögna att få lån i detta land på grund av det sätt som bankerna alla lånar varandra pengar och när många av bankerna i detta land började förlora på grund av mis-sold inteckning företag och några har antingen varit på randen av kollaps (Northern Rock till exempel) och andra har varit tvungna att lösas ut av staten genom statliga lån.

Så har det rättat till situationen? Inte exakt, finns det fortfarande en låg godkännande betyg för bolån även om du skulle lägga fram en stor andel av den totala summan du behöver. Bankerna gör nu raka motsatsen från den praxis de senaste åren och man ansåg nästan alla, inklusive de med oklanderlig kreditbetyg som en risk.

Problemet med detta är att Bank of England basränta upprepade har minskat under de senaste månaderna, särskilt när nyheten om kreditkrisen och hotande recessionen bröt. Du kan förvänta dig att bankerna då skulle föra sina bolåneräntor ner för att förhoppningsvis trumma upp lite affärer men många banker anklagas för att skörda vinster medan den offentliga kamp för att finna realistiska lån.

Grundräntan har sjunkit med 2,61 procent sedan oktober då allt började gå fel för många långivare men den genomsnittliga fast ränta inteckning har tappat en ynka 0,71 procent. En bolåneinstitutet har kommenterat att säga att många långivare som har gjort stora förluster under de senaste månaderna nu använder den växande klyftan till vinster några fler vinster på bolån.

De som vill få en tracker inteckning tvingas då att gå för en fast ränta alternativet i stället, fast ränta inteckningar står nu för 69% av marknaden jämfört med 51% vid samma tidpunkt förra året. Denna siffra beräknas stiga när personer som för närvarande fortfarande på rörlig ränta inteckningar kommer tid att förnya och upptäcker att de kommer att behöva remortgage på en fast ränta inteckning också.