inteckningar. betala tillbaka över 40 år.

Bolån är traditionellt tagit ut över 25 år, 30 år vid en push – men huspriserna har fått så höga att många skulle bli husägare har funnit sig helt oförmögna att komma på fastigheten stege.

Mortgage långivare har hittat en lösning – erbjuder en inteckning på längre sikt så låntagare har råd med de återbetalningar. Fångsten är – låntagaren betalar mycket mer i det långa loppet, och långivarens vinst ökar exponentiellt!

Men för många är det enda sättet de har råd att köpa ett hus. Ett par valde ett 35-årigt lån med Northern Rock. Herr A är 36 år gammal, så inteckning kommer inte komma till ett slut, tills han är förbi pensionsåldern. Han har dock en optimistisk synvinkel, och anser att hans arbetssituation kommer att förbättras under tiden, därför att låta dem betala lånet av långt tidigare. Det är en chansning, men de flesta människor kan lugnt anta att deras inkomster kommer att öka sin karriär fortskrider.

Till exempel kommer en inteckning på £ 200.000 över 25 år på en 2 år tracker inteckning (initial hastighet 4,79% ökar till 6,5% standard variabel) kostar £ 1140 per månad under de första två åren, £ 1329 från och med då.

Ta samma inteckning över 40 år i stället, och månadsavgiften efter de första 2 åren är 1157 £ – totalt £ 172 mindre i månaden, och runt £ 2000 mindre ett år. Men den totala kostnad som du betalar tillbaka helt annorlunda. Med den 25-åriga hypotekslån, betalar du £ 394.241 totalt. Över 40 år, du ska betala £ 549.931 – en skillnad på £ 150.000. Du kan köpa ett annat hus med det!

Det är mycket viktigt att människor som väljer den längre sikt inteckning för att komma in på fastigheten stege tar åtgärder för att remortgage och förkorta uttrycket så snart som möjligt. Göra täta overpayments skulle också bidra avsevärt. Det värsta scenariot är att du anger din pension år, fortfarande har att betala av på lånet. Med de framtida pensionerna också i ett osäkert tillstånd, det är definitivt inte en chansning värd att ta på allvar.

En talesman från Mortgage Advice Bureau, Brian Murphy, säger, “Stretching en inteckning sikt att sänka utbetalningarna är en riskfylld verksamhet. Vi råder alltid kunderna att hålla återbetalningar till så kort tid som möjligt, för att ge dem möjlighet att frigöra pengar för förtidspension investeringar. ”

Så länge låntagaren är kunniga och är väl medveten om riskerna, och har för avsikt att vända på situationen, så det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Det är de låntagare som inte har det ekonomiskt förnuftigt att inse de risker som kan falla foul.

Just nu, ett antal långivare inklusive Northern Rock och Cheltenham & Gloucester, gå upp till 35 år. HSBC, Halifax, Ulster Bank och Coventry Building Society erbjuder 40 års inteckningar. Bradford & Bingley har falska tävlingen med en 45 år erbjudande, men det är väldigt mycket inriktad på unga yrkesverksamma, revisorer till exempel, vars löner är garanterade att öka kraftigt, vid vilken tidpunkt de kan remortgage och göra högre månatliga avbetalningar under en kortare tid .

Enligt Northern Rock, är den genomsnittliga livslängden för en inteckning produkt mellan 3 och 5 år, så presumtiva låntagare notera – en inteckning är inte för livet. Det är tills ett bättre erbjudande dyker upp, och så länge du håller ögonen öppna, ska du alltid kunna hitta en bättre affär.

Innan du väljer att få en längre inteckning sikt, chatta igenom det med en specialist mäklare. Det finns gott om ingen skyldighet mäklare, tillgängliga via Internet, kommer att kunna ge dig professionella råd, och hjälper dig att hitta den bästa affären på samma gång!