inteckningar. återlämnande av mega-inteckning.

Med bostadsmarknaden visar nu tydliga tecken på återhämtning, särskilt i södra och London, antalet husägare inteckning för mer än £ 500,00 ökar. (Se även senaste Marknad Fakta i slutet av denna artikel.)

Tidigare har blivande låntagare för dessa mega bolån upplevt ett blandat mottagande från långivare – ibland långivarna skulle ge anläggningen men visade dem som högre risk. Av den anledningen långivare debiteras vanligtvis en premie ränta. Men inte längre. Vinden har vänt.

Mega bolån har gott och väl gått mainstream och långivare konkurrerar nu hårt för verksamheten. Istället för att möta en premie, är låntagare som erbjuds runt en fjärdedel av en procent mindre än jämförbara erbjudanden för mer normalstora bolån. Detta beror på att långivarna alltmer basera sina lånebeslut på låntagarna förmåga att ge lån med mindre betoning på säkerhet som tillhandahålls av fastigheten. Det hjälper också att räntorna förblir låga.

Om du är en potentiell mega inteckning låntagare, ser du att bankerna generellt kommer att vara den mest välkomnande. Jämfört med hypoteksinstitut och andra långivare inteckning, banker tenderar att sätta högre utlåning gränser. Vissa mindre långivare som fortfarande ett tak på £ 500.000 medan andra begränsar det belopp som de kommer att låna ut mot en enskild fastighet. Men kanske det bästa sättet att hitta en riktigt konkurrenskraftig mega inteckning är att gå igenom en specialist inteckning mäklare. I den aktuella marknaden, kommer någon mäklare värda sitt salt kunna källa en hel del på sex och sju figur inteckningar.

Till exempel kommer Halifax låna upp till 90% på en 4,49% fast ränta under två år på bolån upp till £ 2 miljoner dollar. Och uppläggningsavgift är bara £ 499. Om du har en större insättning, minst 25%, då det finns flera andra erbjudanden runt på 3,99% – igen för en två års fix oftast med en avgift på bara en kvarts procent.

senaste interna marknadsanalyser fakta

I mars var den genomsnittliga faktiskt uppnådda försäljningspriset 94% av det begärda priset.

Det genomsnittliga antalet visningar till försäljningen var 11.
Under mars huspriserna i England och Wales ökade med 0,5% drivet av en stark London marknaden. London priser ökade med 1,1%.

Detta är den fjärde månaden i rad av huspriserna. Det är också den högsta månatliga ökningen sedan sommaren 2004.

Under de senaste 12 månaderna huspriserna steg med 0,1%.

Utförandet av London marknaden resulterar från ett antal faktorer:

· Brist på nya bostäder kommer ut på marknaden
· London har underpresterat i huspriserna under de senaste åren. Detta i sin tur har inneburit att inkomsterna och huspriser i huvudstaden är mer i linje än i andra regioner.

I andra delar av England och Wales, nivåer av överkomliga förblir sträckt.

På lokal nivå från London, har priserna plockat upp – främst i städerna i södra England. Berkshire (0,7%) och East Sussex (0,6%) utvecklades väl.

Städer i norr såg långsammare prisutveckling, med Newcastle, Liverpool och Manchester all rapportering tillväxt på endast 0,1%.

De underpresterande länen var Derbyshire (-0,1%) och Isle of Wight (-0,1%).

De områden som rapporterar de högsta stiger i mars uppgick till hela London: Central London & City (1,9%), East London (1,4%), North London (1,2%), West London (1,2%), Sydvästra London (1,0% ) och sydöstra London (0,8%).

I mars det nationella genomsnittliga priset låg på £ 162.500.