inteckning varning som huspriserna bom

Många undersökningar har identifierat bristen på första gången köpare som orsaken till nedgången i priserna som bostadspriserna har nått en sådan nivå att det blir allt svårare att komma in på fastigheten stege.

Mortgage långivare blir också mer försiktiga med utlåning nivåer och storleken på bolån de beviljar som begränsar priset potentiella hus-köpare kan betala.

Antalet nya lån som godkänts för bostadsköp i mars 2006 27 procent högre än ett år tidigare och något högre än genomsnittet för de senaste sex månaderna.

I vissa områden, särskilt i London och sydöstra England, har priserna varit statisk. Första gången köpare har en särskilt tuff uppgift att försöka ge en fastighet i dessa regioner.

Men i många andra delar av landet, såsom Wales och Nord, har priserna blivit billigare och fastighetsmarknaden har fortsatt att stiga framöver.

Medan, har Halifax sade den förväntar tillväxttakten för att jämna ut över priserna hus på landet fortfarande kommer att stiga till mer än tre gånger den sats förutspådde detta år, har bolåneinstitut varnade också.

En ekonomi rådgivning, nationalekonomi Capital, som har under flera år varit prognoser priset faller, ansåg att priserna skulle sjunka under 2006 med 5 procent. Men de genomsnittliga värden förväntas öka med 7 procent.

Detta kan betyda räntor uppfostrade leder till fler människor hamnar på efterkälken med inteckningar och med hem återtas, varnade rådet hypotekslångivare (KML).

Organisationen läggs det nu förväntas 1.2million egenskaper att byta ägare i år, upp från 970.000 den tidigare prognosen.

Det förutspår också netto hypotekslån kommer totalt £ 85billion, mycket mer än den förväntade £ 75billion.

Men gruppen är också revidera sina ränteprognoser och nu förväntar lånekostnaderna att avsluta detta år och nästa år på 4,75 procent snarare än 4,5 procent.

CML ekonomen Jim Cunningham sade, “Efterfrågan kommer att förbli robust under de närmaste månaderna, men självförtroende och aktivitet är nära förknippad med ränteförändringar och förväntningar.”

Detta skulle resultera i “en blygsam nedgång i transaktioner,” tillade han, vilket tyder på att utsikterna såg ljusare ut för 2008.

Men samtidigt som räntorna fortfarande mycket låg på 3,5 procent, den lägsta nivån sedan 1955 – har ett antal analytiker och kommentatorer marknaden också varit varning mot överdrivna skuldnivåer de låga räntorna har skapat.

De föreslår priserna kan fortsätta att öka i vissa områden, men på betydligt mer blygsamma nivåer än tidigare.

Under de första fyra månaderna i år steg priserna i Storbritannien i genomsnitt med 4,4%. Om denna trend fortsätter då fastigheter kommer att avsluta året cirka 13% dyrare än de började. Det kan betyda genomsnittliga huspriserna når nästan £ 195,000.