inteckning räntehöjning

Det har visat att kostnaden för tracker bolån har ökat under maj, som långivare höjt marginalerna som de tar ut på erbjudanden.

Enligt Bank of England, en ny undersökning visade att den genomsnittliga räntan på en tracker lån för någon med en 25% deposition ökade till 3,99% under månaden, vilket är en ökning från 3,86% i april.

De hoppar i pris kom trots Bank of Englands basränta hålls på is. Också nyckeln mellan bankernas utlåningsränta tre månaders sterling Libor, rasat från 1,45% i slutet av april till 1,28% i slutet av maj.

Långivare ökade också de priser som de tar ut på fem års fast ränta erbjudanden för människor som lånar 75% av deras hem värde, med dessa ökande till i genomsnitt 4,92% under månaden, upp från 4,87% i april.

Ljus i slutet av tunneln

Det finns dock fortfarande ljus i slutet av egenskapen tunneln. Låntagare som tar ut en två-års fast ränta inteckning, med debiteras ränta, har sett dessa lån lätta något till 3,97%, vilket är den lägsta siffran sedan juli 2003 och ned från 4,02% under föregående månad.

Vicky Redwood, en brittisk ekonom sa: “Den senaste Bank of England uppgifter om de räntor på nya lån till hushåll, tyder på att bankerna fortfarande misslyckas med att förmedla några nya droppar i deras upplåningskostnader.

“Den genomsnittliga noterade räntan på en ny tracker inteckning steg med 13 räntepunkter i maj trots att tre månaders Libor har varit på en stadigt nedåtgående trend.

“Den enda tröst var att priserna på nya fast ränta inteckningar var i stort sett stabil, trots den senaste tidens svag uppgång i swapräntorna.

“Men även detta tyder knappast att bankerna faller över sig själva för att uppmuntra hushållen att låna från dem.”

Färska siffror från en koncern för finansiell information visade att marginalerna långivare tar ut på tracker inteckningar har nått sin högsta nivå sedan kreditkrisen började.

Hem ensam

När lågkonjunkturen fördjupas, är många familjer känner sig som mer och mer dopp i skuld, eftersom de inte längre råd att köpa sina bolån på grund av en höjning.

Forskning har visat att cirka 166.000 hushåll nu kämpar eller släpar efter med sina återbetalningar. Och som arbetslösheten stiger, ytterligare 260.000 villaägare fruktar att de inte kommer att kunna möta betalningar.

En undersökning med fokus på husägare som föll bakom på sina betalningar, utsatt att en femtedel av fastighetsägare uppgav att deras långivare inte hade varit i kontakt med. Av dem som blev kontaktad av sina långivare, sade 38% sina långivare vilja att omförhandla en ny avbetalningsplan var dålig.

Sam Younger, vd för bostäder välgörenhet Shelter, sade: “Dessa siffror ger en mycket dyster bild av tusentals villaägare över hela landet kämpar för att hänga med sina amorteringar, med många fler förlora tak över huvudet.”

Separata siffror från justitieministeriet visade att antalet personer som söker konkurs stigit med nästan en tredjedel under de tre första månaderna av året, jämfört med första kvartalet förra året.