inteckning översikt bakgrund

Termen inteckning kom ursprungligen från gammal franska, bokstavligen “döda löfte,” från mort (från latin mortuus ‘död’) + gage “löfte.”

I lekman ord, är inteckning helt enkelt en överföring av ett intresse för egendom (fastighet eller lös) som säkerhet eller pant för återbetalning av lånade pengar.

En snabb tillbakablick på hur det hela började. Inteckningar kom till när försäkringsbolagen ville vinna ägande av fastigheter och inte i första hand av intresse för att tjäna pengar. Det brukade vara så att endast fyra av tio hushåll hade egna bostäder eftersom bolån termer var begränsade till endast 50 procent av fastighetens marknadsvärde. Också, var återbetalningsplan då bara 3 till 5 år som så småningom skulle sluta i en enorm utbetalning.

Numera har inteckning blivit mycket mer flexibel och betalning vänligt till alla genomsnittliga Joe eller Jane strävar efter att äga ett hem, men vet inte var jag ska börja. Med den breda tillgängligheten av inteckning räknare, kan du avgöra enkelt hur mycket du har råd med och hur mycket du kan låna för att få en bit av fastigheter. Ett annat användbart verktyg skulle vara en inteckning betalning tabell som ibland kallas amorteringsplan. Det gör att du vet exakt hur mycket du kommer att betala under livet av ditt lån – även visar principen och ränta på en månads-eller årsbasis.

Man kan överväga inteckning som en livslång börda på ryggen. För några typiska husägare, kunde deras månatliga inteckning betalning vara den största kostnadsposten på sin lista. Tvärtom gör världen av bolån bostad möjligt för så många människor. Med rätt kunskap och att välja rätt typ av inteckning, bör det inte vara så jobbigt att köpa den drömmen hus trots allt.