inteckning överkomliga träffar femårigt hög

Enligt rådet för Mortgage Långivare (KML), är första gången köpare och anläggningsmaskiner hem omfattas av de lägsta kostnaderna skuldskötseln sedan 2004. Detta är fallet även om låntagarna behöver stora mängder avlagringar för att kunna komma in på marknaden och den totala utlåningen har varit begränsad.

Av alla hypotekslån i mars stod husköp lån till 35% vilket var en ökning från 31% i februari och den högsta andelen sedan december 2007. Å andra sidan, Remortgaging fortfarande stod för ett högre antal lån i mars, men antalet var endast 8% högre än i februari och 45% lägre än i mars 2008. Den remortgaging kommer att förbli dämpad, dels på grund av attraktiva återgångsrättigheter skattesatser som automatiskt skär in för många låntagare som de kommer ut ur sina befintliga erbjudanden. Och för det andra, för nu finns reduceras remortgaging möjligheter för dem med sänkta nivåer av eget kapital till följd av fallande huspriser.

De första gången köpare stod för 40% av lånen inom husköp utlåning, upp från 38% jämfört med föregående månad. Även förblir det absoluta antalet förstagångsköpare låg, men detta är den högsta andelen sedan april 2005 ie12, 500, upp från 9.200 i februari men långt under 17.800 inspelad i mars 2008.

I mars, i genomsnitt första gången köpare lånade tre gånger sin inkomst och 75% av värdet på sin egendom. Båda dessa genomsnittliga åtgärder oförändrat jämfört med februari. För köpare med inlåning tillräckligt stora för att göra det möjligt för dem att köpa, en kombination av låga räntor och lägre bostadspriser innebära att deras månatliga räntebetalning nu motsvarar endast 15,1% av sina inkomster, den lägsta andelen sedan juni 2004 (15,1%).

Det fanns omkring 19.000 fler hem mover lån denna månad, vilket var värt totalt £ 18.9bn, upp från £ 14.9bn i februari – en ökning med 27%, men 34% jämfört med mars 2008. I mars 2008 var den genomsnittliga hem mover lån £ 135,000 jämfört med £ 115.000 i år. Räntebetalningar dessa dagar vanligtvis konsumeras 11,4% av ett hem mover inkomster, den lägsta andelen sedan januari 2004 (11,4%).

Även om inteckning är ett långsiktigt åtagande, för dem som kan, är bördan av skuld betalningar låg och räntekostnader är tidskrävande proportionellt mindre inkomster än för ett antal år. Detta är goda nyheter för nu. Även människor upplåning nu bör vara uppmärksam på de kommande åren när räntorna så småningom stiger, som de kommer.

Människor som kommer in på marknaden utan betydande fyndigheter, för dem är det både svårt och osäkert. Även om det finns vissa tecken på att efterfrågan ökar, men huspriserna fortsatt svag och utlåning kriterier oundvikligen förblir inneboende konservativa som långivare nödvändigtvis försöker bygga upp sin finansiella ställning.

“I takt med att utlåningen är fortfarande begränsade, det finns en skarp skiljelinje i bostads-och bolånemarknaderna mellan dem som kan höja en betydande deposition och de som inte kan”, säger Bob Pannell huvudet av CML forskning.

På repossessions framsidan finns också några goda nyheter. De repossessions nådde inte den prognostiserade nivån. Enligt rådet för Mortgage Långivare (KML), fanns det 12.800 repossessions efter första laddning bolåneinstitut i första kvartalet i år. Detta kan jämföras med 8.500 under det första kvartalet 2008 och 10.400 i det fjärde kvartalet förra året. Även repossessions stiger fortfarande, anser CML nu sin 75.000 prognosen ser pessimistisk för året som helhet, och förväntar sig att revidera siffran nedåt i nästa bostadsmarknaden prognos uppdatering.

En av anledningarna till låga repossessions är att Långivare verkligen vill hjälpa låntagare som har åtagit sig att arbeta med dem. Det är uppenbart att antalet obetalda ärenden ökar betydligt mer markant än antalet repossessions. Regeringen har också gjort sitt genom att stärka förmånerna, och medan initiativ såsom inteckning undsättning och hem-ägare inteckning stödsystem är inte lämpliga för alla, de har uppmuntrat fler låntagare att diskutera sina alternativ med långivare och rådgivare pengar, vilket har varit mycket hjälpsamma.