inteckning outfits utmanas på exit avgifter

Du kanske har hört talas om en avfart avgift. Det är den avgift som hypotekslåneinstitutens gör en person betala om de vill få ut av ett pengar lån överenskommelse före slutet av mandatperioden. Ett annat namn för det är en inlösen straff.

Tja bolåneinstitut gör stora summor pengar på dessa exit avgifter på låntagarens bekostnad. I själva verket, eftersom fler och fler människor har försökt att dike sina lån när en bättre affär kommer tillsammans under de senaste fem åren, har de pengar långivare ökat dessa exit avgifterna med upp till otroliga 450%. Om du tror att det är en svindlande faktum, överväga detta: I vissa fall kan de inte ens nämner det till låntagaren.

Financial Services Authority (FSA), däremot, tar ställning.
Vad den planerar att göra är slå upp ett avtal med långivare under 2006 i ett försök att göra dessa plagg citerar exit avgifter vid början av varje inteckning avtal. Priset någon betalar för att få ut av inteckning kommer därefter fastställas för att inteckning sikt.
Det är, kostnaden för att avsluta ett avtal kommer att vara samma om du får ut av en inteckning efter tre år eller efter åtta år.

Det är faktiskt så att när någon skriver in en inteckning, är långivaren enligt lag skyldiga att säga de exakta kostnader som kommer att uppstå genom att lämna inteckning tidigt.
Men problemet är att det finns ett kryphål i lagen som gör det möjligt för organisationer att öka utträdesavgift under detta avtal utan att tala om för personen att låna pengar.

Ta Cheltenham & Gloucester för ett exempel. Här är ett fall där bolagets exit avgift har skjutit i höjden från £ 50 till mer än fyra gånger det priset – 225 £. Detta har hänt på bara några år.
Ett annat företag, Woolwich, har drivit upp den avgift från £ 95 till £ 275.

Du kan hävda att långivarna gör detta som repressalier mot personer som regelbundet byta sina bolån i ett försök att spara pengar på räntorna. Pengarna är fortfarande inte tillräckligt för att stoppa dessa människor flyttar sina pengar runt, men det innebär att långivare får en fin ekonomisk ersättning i slutet av den.

Det tar detta prat om exit avgifter för att fokusera sitt sinne om att genomföra den nödvändiga forskningen när det gäller att ta ut en inteckning i första hand.
Det kan finnas en del människor där ute som skyla över det finstilta och missar information om många av de kostnader, förändringar och incitament som är anslutna till avtalet.

Inte bara betrakta räntan – du måste titta på allt.
Här är två mycket likartade erbjudanden med företagen Northern Rock och Halifax.
Du tar ut en återbetalning inteckning med båda företagen i 25 år, båda baserade på två års fast ränta. Efter två år du avslutar båda erbjudanden.

Northern Rock har sina räntor på 4,19%. Arrangemanget Avgiften är 1,5% och utloppet avgiften är £ 250 med några incitament.

Med Halifax du betalar en ränta på 4,39%, en £ 499 uppläggningsavgift tillsammans med en £ 175 exit avgift. Incitamentet du har med affären är fri värdering och advokater avgifter.

Även utan incitament, är Halifax affären mycket billigare – från £ 807 – över två år, trots att den har högre räntor.
Northern Rock inteckning kommer att vara £ 14.671 och Halifax inteckning är £ 13.864.

Så när du tar ut en inteckning, gör dina läxor. Även reglerna kring exit Avgifter kan vara på väg att ändras vilket kommer att sätta stopp för det spel som långivare kan spela på din bekostnad med prishöjningar, om du sätter dig i en position där du inte vill dra sig ur din inteckning eftersom du har den bästa, kommer Säljavgift aldrig vara något du bör oroa. Och de pengar långivare inte kommer att göra en fin liten summa pengar när du lämnar affären på din bekostnad.