inteckning och uk bostadsmarknaderna erfarenhet fluktuationer

Bolåneinstitut och byråer egendom har precis släppt sin senaste siffrorna för den brittiska bostadsmarknaden uppvisar några motstridiga resultat, men det övergripande intrycket från analytiker tycks vara en av optimism för förbättringar i aktiviteten på bostadsmarknaden.

Fastighetspriserna är på uppgång igen enligt den senaste undersökningen av Rightmove egendomsbyrå hemsida. De rapporterade de största genomsnittliga månatliga bostadspriserna stiger i två år under februari att lämna genomsnittliga bostadshus begärt pris i England och Wales på £ 201.600.

I sin rapport, satte Rightmove rekordet säljkurs ner till en brist på säljare och ökande efterfrågan, speciellt en återkomst av köpare vid den nedre änden av marknaden som skulle ha en dominoeffekt på effekt längre upp fastigheten stege.

Men Miles Shipside, Rightmove s kommersiella direktör, lät ett varningens, “Säljare får inte bli alltför ambitiös eller återhämtningen kan tappa fart som överkomliga är överansträngda igen”.

De Rightmove rön verkar stå i motsats till de siffror som nyligen släpptes i FT House prisindex, vilket visar att den, “återvinning av huspriserna sedan hösten har varit mycket dämpad och inte ta fart i början av 2006”. FT rapporterade också att två andra separata uppsättningar av utlåning data som publiceras ungefär samtidigt, “visade bolån för januari var lägre än föregående månad, men högre än siffran för januari för ett år sedan.”

FT husprisindex visar en dämpad marknad snarare än de mer livaktig siffror från Rightmove, eller långivare, Halifax och rikstäckande. FT anser att deras siffror baserade på uppgifter Land Registry ger en rättvisande bild av marknaden, med siffrorna från långivare “studsar runt,” på sätt mest osannolika att spegla verkligheten. ”

Många av dem som ser för närvarande en återhållsam ökning på marknaden siffrorna söker till eventuella framtida regeringen åtgärder genom Bank of England för att öka försäljningen. Howard Archer, chefen brittiska ekonom hos finansiella analytiker Global Insight, anser att en räntesänkning är på korten i början av 2006. Mortgage jämförelse webbplats Moneynet anser att ett allmänt förväntas Bank of England bas räntesänkning leder till bostadsmarknaden, “få en vitamininjektion med många människor som letar efter rätt inteckning paket för att få dem på bostadsmarknaden stege.”

Oberoende inteckning rådgivare från John Charcol, Ray Boulger, anser att en räntesänkning, som kommer att hjälpa bostadsmarknaden är på korten. “Jag förväntar mig att se minst två kvartal poäng minskningar av basräntan i år och huspriser ökar med cirka 5,5 procent.”

Rådet hypotekslångivare de senaste siffrorna tyder blandade resultat med brutto hypotekslån i januari ökade med 32% till £ 23 miljarder jämfört med SEK 17,4 mdkr registrerats i januari 2005, men detta var ner från December höga på £ 26.9bn.

Trots de senaste rapporterna verkar visa motsägelsefulla och osäkra resultat, kommenterade Howard Archer att, “Även den brittiska bankföreningen visade viss avmattning underliggande hypotekslån i januari, följt detta en särskilt stark utveckling i december. Sammantaget indikerar data den markanta förbättringen i aktiviteten på bostadsmarknaden -. Bekräftas av den senaste rapporten från Rightmove ”

disclaimer:

All information som finns i den här artikeln, är för allmän information endast och bör inte tolkas som rådgivning enligt Financial Services Act 1986.

Ni uppmanas att vidta lämpliga professionell och juridisk rådgivning innan den ingår några bindande avtal.

Användbara resurser:

Financial Times husprisindex – http://news.ft.com/cms/s/1d089640-fb60-11d8-8ad5-00000e2511c8.html
Moneynet inteckning jämförelser – http://www.moneynet.co.uk/mortgages/index.shtml