inteckning mäklare – sex saker att se upp för

Om du letar efter en inteckning, kan du ha fått veta att det är bättre att gå igenom en inteckning mäklare. Det verkar vettigt. Efter alla mäklare fungerar med inteckningar hela tiden. Så naturligtvis mäklaren vet mer än du. Mäklare är experter, inte de?

Detta är generellt sant. Men det betyder inte att du måste acceptera allt mäklaren säger, eller vara helt okritisk. Det finns några saker du behöver för att hålla utkik efter.

• Vid ett tillfälle bara om någon kunde ställa upp som en inteckning mäklare. Nu mäklare måste regleras av Financial Services Authority (FSA). Kontrollera att mäklaren är registrerad hos Finansinspektionen genom att gå på Finansinspektionens hemsida (www.fsa.gov.uk).

• Alla mäklare är tänkta att erbjuda råd och en rekommendation. Akta dig för en inteckning mäklare som påstår bara att erbjuda information. Detta kan vara att förebygga eventuella klagomål.

• Var ytterst försiktig med en mäklare som uppmuntrar dig att böja sanningen för att få lånet du vill. Det är en del av inteckning mäklare jobb att se till att du får en inteckning som du har råd med och som är rätt för din situation.

• Vissa inteckning mäklare kommer att säga att de är “hela marknaden” när de bara i själva verket har tillgång till en representativ panel. Detta behöver inte nödvändigtvis vara en dålig sak i sig, men du bör vara försiktig med en mäklare som du tror försöker vilseleda dig. Kolla bara hur många långivare mäklaren har tillgång till. Om det är mindre än 10, gå någon annanstans.

• En inteckning mäklare som arbetar på provisionsbasis kan verka billigare. Men kan du vara riktigt säker på att mäklaren rekommenderar produkten som är bäst för dig, snarare än att svepas med av kommissionen? Naturligtvis de flesta mäklare är ärliga och äkta. Och de är faktiskt bundna av sina yrkesetiska regler att ge råd som är i kundens bästa intresse. Men om detta är ett bekymmer för dig, välj en som fungerar på en avgift.

• Om du använder en inteckning mäklare som arbetar på en avgift grund, undvika en som förväntar dig att betala räkningen innan slutförandet av transaktionen. Detta kan orsaka problem om saker och ting förändras eller bryta ner senare. Kontrollera i början när mäklaren förväntar avgiften skall betalas.

Kom alltid ihåg att du är kund. Låt dig inte över-imponerad av mäklarens kompetens. En god inteckning mäklare kommer alltid att vara glad för dig att kontrollera allt och se till att allt görs i ditt bästa intresse.