inteckning mäklare – r.i.p

För några månader sedan var högkvarter hypoteksbanker och omgivande byggnader, fyllda med människor som arbetar för inteckning företag, som säljer bostadslån till människor som letar efter de bästa erbjudandena i stan. Tusentals människor som används för att arbeta inom dessa områden. Inte längre.

En av de hårdast drabbade sektorerna i den nuvarande kreditkrisen är inteckning industrin. Jobb i tusental har helt enkelt försvunnit. Människor i andra branscher har lyckats hänga på sina jobb, men inteckning mäklare och de beroende på inteckning industrin har förlorat sin.

Bostadsmarknaden har fastnat med en befintlig inventering av 4,5 miljoner hushåll och ingen köper. Med så mycket utbud men mycket liten efterfrågan, har huspriserna föll över landet. Deprimerade huspriserna i sin tur har minskat marknadsvärdena av mortgage-backed securities – en viktig faktor i den nuvarande finansiella oron vi alla upplever.

Sjunkande boräntor

I slutet av november meddelade Federal Reserve planerar att köpa $ 500.000.000.000 – det `s rätt, en halv biljon dollar – till ett värde av mortgage-backed securities via juni 2009. Detta program inducerad boräntor att glida nedåt.

Ränta på 30-åriga fast ränta inteckningar sjönk från över 6% till ett nationellt genomsnitt på 5,10% vid årsskiftet, enligt en undersökning som körde av Freddie Mac. För 15-åriga fasta bolån, var den genomsnittliga räntan ned till 4,83%.

Finansdepartementet också köpa bostadsobligationer. Med Fed och Treasury agera i tandem, analytiker tror att bolånemarknaden liksom bostadsmarknaden kommer att uppnå en viss stabilitet. Utvecklingen mot lägre priser kommer att öppna upp refinansiering alternativ till nuvarande husägare samt locka potentiella köpare.

I mitten av december, meddelade finansminister Henry Paulson allvarliga planer på att sänka bolåneräntorna ytterligare till 4,5%, som han hoppades skulle följas av den tillträdande Obama-administrationen. Ytterligare sänkningar av bolåneräntorna skulle ge en kraftig impuls till bostadsmarknaden, sade Paulson.

De 4,5% priserna skulle vara tillgängliga endast för nya lån för köp av nya eller befintliga bostäder. Det skulle utesluta refinansiering av befintliga bolån. Om dessa planer förverkligas kan flera hundra miljarder dollar i nya lån ska finansieras, enligt folk i branschen. Detta kunde ställa villkor rätt för en väckelse på bostadsmarknaden.

Initiala marknadens reaktioner

Lägre bolåneräntor har utlöst en lavin av ansökningar om hem refinansiering, men de har inte väckt förnyat intresse för bostadsköp. Ansökan volymer för refinansiering ökade mer än femdubblats sedan oktober, då priserna började flytta ner, men ansökningar om bostadsköp har knappt nått 15 procents ökning.

Medan lägre boräntor hjälp i beslutet att köpa ett hus, det finns andra saker att tänka på. För en, kan köpa ett hus inte vara en prioritet när människor fortfarande är oroliga om de `ll fortfarande har ett jobb eller om bostadspriserna fortsätter rasar.

Som väl, tar det oftast lite tid för folk att lära sig om ränteändringar. Ett år sedan, kanske de har hört talas om det från inteckning mäklare, men dessa människor är borta.

Även då har bankerna införde strängare normer för godkännande av krediter. Det är nu svårare för låntagare att jämföra shop för erbjudanden som de kan kvalificera sig. Folk brukade bero på inteckning mäklare för att hjälpa dem att hitta lämpliga erbjudanden.

Vissa villkor för väckelse kan redan vara närvarande, vissa inte.

Det är människor som köper hus, och det är fortfarande människor som hjälper dem att ordna finansieringen. Marknaden kan snart leta efter återlämnande av förlorad armé av inteckning mäklare. Tills dess får de 4,5 miljoner hus förblir osålda.