inteckning mäklare och en ny framtid – del 2

Fastighetsmäklare, tidskrifter, tidningar, webbplatser, och även inteckning mäklare var lockande folk att köpa nästan all egendom som de kunde lägga vantarna på citera extraordinära historiska kurser kapital tillväxt som en grund för att anta samma tillväxt under kommande år. Den extra tillväxt kan inte fortsätta för evigt, men annars människor i framtiden inte skulle ha råd att köpa något.

En fastighetsbubbla var klart formning men de flesta valde att ignorera det. Tiderna var så bra att fastigheter säkras genom insättningar redan innan en enda tegelsten hade lagts medan utvecklarna planerar och konstruera ett rekordstort antal fastigheter på nästan alla bit ledig mark de kunde säkra.

Saker och ting är verkligen annorlunda nu. Fastighetsmarknaden har sjunkit massivt tack till kreditkrisen. Rubrikerna rapporterar nu månadsvis nedgångar i det genomsnittliga priset på fastigheter i Storbritannien och utvecklingen i hela Europa och världen kämpar för att sälja tomter. Viss utveckling har kommit även till en helt stilla eftersom byggföretagen kämpar för att få finansiering för att avsluta dem.

Bubblan har verkligen sprack. Amatör investerare har flytt marknaden och ägare ockupanterna är ovilliga att sälja sina hem priserna har sjunkit. Villaägare som har övervägt att flytta huset har beslutat att vänta ut det värsta av kreditkrisen och vänta på att stiga igen. Detta verkar rimligt nog – ingen vill ta en träff på sitt eget hem.

För inteckning mäklare detta inte bara innebär att det finns mindre affärer att göra för köpa-till-låt investerare, finns det också en brist på verksamhet flyter in från människor som säljer upp och flytta. På grund av oron med räntor – kommer de att stiga eller falla? – Många villaägare är också tveksamma till att refinansiera sina hem. Så inteckning mäklare gör också betydligt mindre refinansiering arbete. Mäklare därför drabbas från alla vinklar, så det är inte konstigt att många har kämpat.

Men det finns tecken på att saker och ting kommer att förbättras. Arbetslöshet är en viktig faktor för att driva fastighetspriserna ner och det ha hittills varit på hanterbara nivåer i hela västvärlden som företag försöker att behålla personal och tuff ut kreditkrisen. Priserna kan vara på tillbakagång, men de är inte att slå i golvet.

Historien kan visa att det sena 2000-talet som något mer än en korrigering fastighetspriser och många hävdar att det skulle vara en korrigering var vi tvungna att ha. Med fastighetspriser tidigare än sex gånger husägare löner inom vissa områden i Storbritannien på höjden av fastigheten boom verkar det uppenbart att bubblan skulle brista.

Detta innebär att medan fastighetsmarknaden inte skulle implodera, kunde rörelser på marknaden inom en snar framtid vara relevanta för inteckning mäklare. Arbetslöshet, medan historiskt låg, ökar. Varje halv procentenhet ökning av antalet arbetslösa resultat i många tusentals människor ansluter sig i kön på arbetsförmedlingen och stoppa all aktivitet med avseende på fastighetsmarknaden.