inteckning mäklare eller direkt långivare

copyright 2006 Paul Jerome

Vilket är att föredra – inteckning mäklare eller direkt långivare? Svaret varierar beroende på vem du frågar. Mäklaren svartabörshajar en rad olika källor och hävdar att detta ger de mest förmånliga lånevillkor. Långivaren säger att inteckning mäklare är bara en mellanhand och om du går direkt till långivaren kommer du undvika att betala mäklare avgifter. Om du går in i en butik som säljer blå skor, så är jag säker på att du kommer att höra det blå skor är din färg och om du går in i en röd skoaffär då omvänt, röda skor är mer passande. Och eftersom denna författare är att skriva, han undrar om du tror att han arbetar på röda skoaffär eller blå. Jag ska berätta för er att jag har jobbat på båda och jag är inte opartisk, men i stället för att ge dig min åsikt, ska jag presentera några fakta. Var uppmärksam, därför de röda avgifter skoaffär för mycket.

Partihandel Åtkomst (wholesaleaccess.com) rapporterar att inteckning mäklare ursprung 68% av alla bolån under 2004. Detta är visserligen en imponerande statistik – större likställer inte alltid bättre. Den verkliga frågan är huruvida låntagarna betalar lägre priser och avgifter på bolån ursprung genom mäklare eller på bolån härrör från direkta långivare. Svaret kan hittas i en studie av data från (Q3) 1995 till (Q1) 2002. Denna datauppsättning levererades av American Financial Services Association och är så omfattar att det stod för cirka 40% av alla subprime originations 1998. Resultaten publiceras i ett 2004 betitlade mäklare papper inteckning och subprime-marknaden (ftc.gov/be/seminardocs/0405elliehausen.pdf). Se upp på första sidan, vilket effectually anges att detta dokument inte kan citeras. I överensstämmelse med detta direktiv, ska jag hänvisa dig till slutsatsen på sidan tio i dokumentet. Den första meningen kan översättas som (och jag citerar inte) – lån uppstod genom inteckning mäklare kostar mindre än lån som beviljas genom borgenärerna. Denna skillnad kvantifierades (sid 9) som 1.132% kostnadsbesparingar för dem som använde inteckning mäklare på en första inteckning och 1.973% kostnadsbesparingar för dem som utnyttjat inteckning mäklare på ett topplån. Där har du det! I genomsnitt är det billigare att arbeta med en inteckning mäklare än att gå direkt till långivaren, men det finns fortfarande mer att berätta. Låt oss tala om dessa mäklare avgifter.

En mäklare per definition introducerar köpare och säljare – genom alla avseenden, ja en mellanhand. Den missvisande i denna ekvation är den grundläggande skillnaden mellan grossist-och detaljhandel. Ta till exempel söker en långivare som är i ett geografiskt område i landet och diversifiering av sin portfölj av bostadslån genom upptagande av lån i en annan stat. Långivaren har två val. Den första är att öppna en retail säte i denna stat, anställa personal, köpa utrustning, reklam och absorbera alla tillhörande overhead som en kostnad för att härröra bolån att han kan ultimately tjänsten. Det andra alternativet är för att långivaren att ingå avtal med en inteckning mäklare som ådrar bekostnad av att hitta kunden och även ursprung, förädlar och förpackar det lån för att överlämnas till den långivarens grossist avdelning. Med det andra alternativet, avstår långivaren de kostnader som anges ovan, och är villig att erbjuda inteckning mäklare ett grossistpris i gengäld. Mäklaren har samma typ av grossist relation med många långivare och konkurrens mellan långivarna driver ned priserna för mäklaren. Ja, tar mäklaren en ränta eller avgift som är högre än dess grossistkostnad men (som 2004 Studien visar) att ränta och avgift kombinationen är fortfarande betydligt lägre än i detaljhandeln kostnaden debiteras av direkta långivare.

Avslutningsvis hoppas jag att denna artikel har sprida lite ljus över skillnaden mellan grossist / detaljhandel, mäklare / långivare, och blå och röda skor. Bara för att sammanfatta: grossist är bättre än detaljhandeln, mäklare är bättre än långivare, och det finns övertygande bevis för att förklara varför 68% av oss föredrar blå skor.