inteckning mäklare – är de alla samma

Du kanske letar efter en inteckning och har beslutat att använda en inteckning mäklare, snarare än att bara gå till banken. Detta är en god idé.

Men nästa fråga är – hur väljer du en inteckning mäklare? Plockar du bara en på måfå från Gula Sidorna?

Innan du bestämmer vilken inteckning mäklare att använda, måste du veta vad olika typer av inteckning mäklare finns.

Såvitt tillgång till långivare är berörda, det finns i princip tre typer av inteckning mäklare:

Ett. Vissa inteckning mäklare är bundna till en långivare eller en liten grupp av specifika långivare. En “inteckning rådgivare” i din bank eller hypoteksinstitut är sannolikt att vara av denna typ. I vissa fall kan de faktiskt är anställda av långivare vars produkter de säljer, så de är bundna att marknadsföra dessa produkter. Den enda fördelen med att använda en av denna grupp är att de skulle kunna få dig en bra affär på en av dessa inteckningar.

2. Andra inteckning mäklare har tillgång till en “panel” av långivare. Dessa paneler varierar i storlek – vissa är mycket små, vissa är ganska representativ för marknaden som helhet. Vissa inteckning mäklare som arbetar från de större panelerna kommer dexcribe själva som “hela marknaden” eftersom deras panel är representativt för marknaden, men detta är missvisande. Däremot kan utbudet av produkter de erbjuder är ganska bra val, inklusive specialiserade leverantörer och mindre hypoteksinstitut. Också de också skulle kunna få dig en bra affär. Be storleken av panelen de arbetar från och undvika dem som arbetar från mycket små paneler – säga mindre än 12.

Tre. En verkligt oberoende inteckning mäklare kommer inte vara bunden till någon långivare. Dessa mäklare kommer att kunna rekommendera leverantörer från i stort sett hela marknaden. (Det finns faktiskt inget sådant som en helt “hel-av-marknad” inteckning mäklare eftersom det finns vissa långivare som inte erbjuder sina produkter genom mäklarhus.) Av dessa mäklare, kommer vissa debitera dig en avgift medan en del arbete på en provisionsbasis. Många människor föredrar att använda en inteckning mäklare som tar ut avgifter, känslan att detta sätt kan de vara säkra på verkligt opartisk rådgivning. Men mäklare bundna av villkoren i deras professionella kod för att erbjuda det bästa råd för sina kunder.

Om du vill vara säker på att hitta en inteckning som är exakt rätt för dina individuella omständigheter, skulle du vara bäst att leta efter en oberoende inteckning mäklare. Kontrollera att mäklaren arbetar på en “hela marknaden” grund och huruvida de tar ut avgifter eller inte. Detta kommer att hjälpa dig att hitta den inteckning mäklare som är rätt för dina behov.