inteckning leda företag kan hjälpa bostadsmarknaden

Huspriserna i Storbritannien störta, med färre köpare som vill köpa fastigheter. De som säljer sina hem har att konkurrera med varandra, och många försöker att underskrida sina priser för att säkra en försäljning. Utöver dem som funderar på att köpa sätter i låga anbud i hopp om att säkra ett fynd i denna ostadig marknad.

Banker och andra finansiella låneinstitut har skärpa sin utlåning kriterier innebär att många första gången köpare inte längre möjlighet att få in en fot på fastigheten stege. Den brittiska bankföreningen sade nyligen att antalet beviljade bostadslån maj 2008 hade sjunkit med mer än 50 procent jämfört med samma månad föregående år. Det totala antalet godkända bolån var den lägsta det någonsin varit sedan mätningarna samlades under 1997.

Men det är inte bara som bankerna är beredda att låna ut till detta har förändrats, det är också det belopp som de är beredda att låna ut. Tidigare bolåneinstitut skulle vara villiga att låna ut till potentiella köpare på hundra procent av köpeskillingen för huset. Somliga fick även erbjudanden för etthundratio procent. Numera är dessa typer av erbjudanden är alla utom borta, vilket innebär att om inte nya köpare har en rimlig deposition kommer de att kämpa för att hitta en inteckning. Föga förvånande den totala mängden pengar lånas ut av bankerna har minskat under det senaste året, men det faktiskt procentuella minskningen var högre än branschexperter hade förväntat.

Den enda sektor av bolånemarknaden som verkar vara rimligt stark är området remortgages. Upp till en miljon husägare förväntas nå slutet av fast ränta erbjudanden någon gång i år och kommer att vara ute efter att remortgage till en billigare affär än deras nuvarande inteckning långivare standard rörlig ränta. Färska siffror visar att det har varit endast en tioprocentig minskning av remortgage godkännanden från förra året vilket visar att denna del av marknaden är mycket starkare. Det innebär också att bankerna fortfarande behöver ett sätt att hitta bra kunder för att sälja sina produkter till.

Det är i dessa situationer som inteckning leda företag kan hjälpa till. Långivare vill hitta kunder som uppfyller deras stränga utlåning kriterier, som inkluderar god kreditvärdighet och stora insättningar. Om människor remortgaging bankerna vilja se att de inte har försummat betalningar och att det fortfarande finns betydande kapital i sina fastigheter. Mortgage leda företag använder verktyg som har blivit allt vanligare i sökandet efter finansiella produkter – internet. De sätter upp webbplatser för människor som söker bolån och sedan använda ett antal frågor för att screena deras lämplighet. De bunta sedan ihop detaljerna och sälja dem till de låneinstitut som avslutar affären. Detta system kan fungera bra för både kunden och långivaren som en bra match alltid sökt efter, och allt som bidrar till huset för tillfället endast kan anses vara en bra sak.