inteckning kritan och överleva det

De jaga ut en inteckning har sett en plötslig förändring under de senaste sex månaderna från ett land med massor att en tid av torka.

Problemet har drivits av den pågående kreditkrisen gripande de finansiella marknaderna, vilket har lett till att tillgången på pengar tillgängliga för banker och hypoteksinstitut torkar upp.

Inför en brist på medel, är långivare kämpar för att möta efterfrågan och hem lån för första gången köpare, anläggningsmaskiner hem och remortgagers har blivit knappare och dyrare.

Storbritanniens största bolåneinstitutet Halifax höjt sina räntor för låntagare som har mindre än en 25% deposition igår, ett drag som följde ett liknande beslut från Nationwide Building Society i februari. Det sade att detta skulle belöna försiktiga låntagare, men det kommer också att öka sina marginaler för 30% av sina kunder som behöver lån på mer än 75%.

Antalet inteckningar på marknaden har minskat med 11.000 sedan strax innan kreditkrisen slog förra sommaren och rådet hypotekslångivare rapporterade nyligen att ledamöterna hade ont om pengar. Michael Coogan, CML generaldirektör, sade: “Efterfrågan på bolån är fortsatt stark men kan inte uppfyllas fullt ut från befintliga anslag.”

Banker och hypoteksinstitut är alla som drabbas av problemen, men inte lika. Under senare år har de flesta långivare ökat sitt beroende av att låna pengar från de finansiella marknaderna för att finansiera bolån, istället för att använda sina besparingar bas.

De som snabbt expanderade sin inteckning böcker med förmånliga erbjudanden är att drabbas hårdast av kritan – ett problem som påverkar banker drivs av behovet att skapa vinst för aktieägarna mer än medlem-ägare hypoteksinstitut.

Som ett resultat, har bankernas inteckning erbjudanden blir betydligt mindre konkurrenskraftiga sedan början av året, med att bygga samhällen som erbjuder bättre priser speciellt efter tillströmningen av sparande från Northern Rock kollaps.

Men med bara en begränsad mängd av sparande pengar för att gå runt, har hypoteksinstitut också börjat känna trycket och några har dragit erbjudanden på grund av en ström av företag när de närmar Bästa köp.

Mindre byggnad samhällen är inte bara mer försiktiga av naturen utan också oförmögen att hantera en rush av efterfrågan. Men den som söker en ny inteckning uppmanas att kontrollera med hypoteksinstitut, som i allmänhet erbjuder de bästa erbjudanden just nu.

Om du är en första gången köpare eller hem mover, inte rusa då inte in i ett köp och vara medveten bolån har blivit svårare att säkra och ekonomer förutspår huspriserna faller.

Om du remortgaging sedan förbereda i god tid. Boräntor kan vara högre nu än de var för två år sedan, men fast ränta inteckningar på 5,5% till 6,5% är fortfarande tillgängliga och historiskt dessa är relativt billiga. Det sättet att säkra det bästa är att ha en hälsosam insättning, en bra kredithistorik och solida finansiella framtidsutsikter.

Vissa långivare, såsom Nationwide, bara erbjuder sina bästa erbjudandena för dem med minst en 25% deposition, men andra, såsom Post Office, gör fortfarande bästa erbjudanden tillgängliga för dem låna upp till 90% av fastighetens värde.

Innan du ansöker om en inteckning kontrollera din kredit historia och se till att det finns inget att sätta upp långivare, som inte är i röstlängden och felaktigt fakturerade missade betalningar.