inteckning innehavare “får kämpa med ökad ränta”

En expert har sagt att folk med paket hem kredit – särskilt hyresvärdar och hyresgäster – kan kämpa för att ge en räntehöjning.

En expert har sagt att någon höjning av räntan inom en överskådlig framtid skulle kunna driva många inteckning innehavare i ekonomiska problem till följd av den globala ekonomiska nedgången.

Bank of Englands penningpolitiska kommitté nyligen valt att hålla basräntan på 0,5 procent för 16: e månaden i rad som landet fortsätter att dyka upp från effekterna av lågkonjunkturen uppskattad budgetunderskott på mer än £ 140.000.000.000.

Detta innebär att många människor med sina egna eller buy-to-let Home Credit paket får kämpa för att hänga med sina avbetalningsplaner, vilket kan få dem att gräva i sina sparkonton för att finansiera dessa.

Därför kan hyresvärdar som söker en inteckning för någon ny egenskap rådas att jämföra besparingar innan du gör ett slutgiltigt beslut om vilken produkt som bäst passar deras behov för att stoppa dem som kör i ekonomiska problem.

En färsk rapport från spareroom.co.uk – som publicerades den 14 juli – fann att 41 procent av jordägarnas som äger amorteringar knappt täcks av intäkter från sin portfölj av fastigheter.

Men av större intresse för denna sektor är det faktum att 43 procent uppgav att två procent ökning av räntan skulle lämna dem utan den inkomst som krävs för att betala sina månatliga avbetalningar på sina hem kredit paket.

Och Chris Jenkins, delägare av Villaägare Advice Centre, har kommenterat att en sådan höjning skulle kunna se vissa husägare och hyresvärdar som “skjuts över kanten av deras ekonomiska välbefinnande”.

Han fortsatte med att konstatera att räntorna bör behandlas som “grunden till en ekonomisk återhämtning” och varnade för att en ökning på en procent är troligen före utgången av 2010.

Effekten av denna ökning kunde märkas av hyresgäster, fortsatte Mr Jenkins, som hyresvärdar kan tvingas att sätta sina priser upp i syfte att ge sina egna omkostnader.