inteckning industrin

Utsikterna för bolånemarknaden, verkar vara dyster enligt branschens siffror.

På tal tidigare i veckan på en konferens för inteckning industrin i Manchester, förklarade Jackie Bennett, chef för policy vid rådet av hypotekslångivare (KML), att det finns farhågor om att situationen i Storbritannien, kan vara på väg i samma riktning , att den amerikanska bolånemarknaden är, nedåt.

Bennett citerade också CML chief Steven Crawshaw, som väntade nivån på hypotekslån minska med hälften till 2008, med en 30 procent nedgång i ekonomisk aktivitet hos långivare.

Bennett sade: “Aptiten för långivare till toppen bästa köp tabeller drastiskt har minskat. På grund av service problemen är toppen nu lockar, är långivare kämpar för att undvika topplaceringen, snarare än att konkurrera för att vara där. ”

Bennett sade också situationen för första gången köpare, liknar inteckning ransonering som inträffade på 1980-talet, då nya aktörer på bostadsmarknaden fann det nästan omöjligt att säkra bostadslån.

Många av dem som har lyckats klättra upp på fastigheten stege under de senaste åren är inte ute ur skogen ännu, dock. Det är ett mycket verkligt hot om utmätning för de villaägare som kommer att känna den finansiella squeeze för ökning återbetalningar som de kommer ut attraktiva två-och treåriga fasta priser under loppet av 2008. Även erbjuder Bennett trygghet för husägare fruktar repossessions though.

Hon sade: “Långivare är bundna av förordningen från Financial Services Authority, som dikterar att de måste behandla kunder rättvist.”

Ekonomen John Wriglesworth, uppgav att saker och ting på bolånemarknaden inte kommer att förbättra någon gång snart. Han sade: “Marknaden kommer inte att återhämta sig förrän i slutet av 2009. Inom de närmaste sex månaderna, kan långivare återgå till en modell som antogs på 1980-talet där potentiella låntagare förväntades spara med en långivare för sex månader innan en inteckning erbjöds. ”

Han fortsatte: En ljuspunkt bland allt detta är det faktum att långivarna vill locka fler besparingar företag att finansiera sina bolån. Som ett resultat, många banker och hypoteksinstitut nu erbjuda mycket konkurrenskraftiga sparkonto. Om köpare överväger att sätta sina planer på att köpa eller re-inteckning på is tills produkten priserna sjunka något, är det förmodligen värt, att hitta ett bra konto som inte bara kommer att skydda sin insättning, men en som kommer att hjälpa den att växa medan de väntar.

Men vissa inteckning leverantörer, har sett positiva situationer inom branschen. High street bank och inteckning leverantör, har Abbey minskade räntorna på alla sina flexibla och tracker bolån med 0,05 procent, förutom att minska några fasta priser med upp till 0,17 procent för låntagare med högre inlåning.

En talesman för Abbey Inteckningar sade: “Den nuvarande bolånemarknaden innebär en möjlighet för ekonomiskt starka långivare såsom Abbey.”

Talesmannen fortsatte: “Förra månaden meddelade vi ett brittiskt finansiellt sparande på 16 procent och sedan dess har vi sett en exceptionellt stark pipeline av nya affärer, samt att fortsätta att dra nytta av de förbättringar som vi har gjort i att behålla vår nuvarande bolånekunder. ”

Han avslutade: “Abbey redan hade minskat räntorna på sin flexibla ränta och inteckningar tracker med 0,1 procent till följd av Bank of Englands senaste kapitaltillskott. Denna ytterligare 0,05 procent reduktion förutser framtida nedgångar i LIBOR och kommer ytterligare stödja Bank of Englands åtgärder hjälpa till att föra likviditet tillbaka till Storbritannien bolånemarknaden. “