inteckning grunderna en

Ta en inteckning ut kommer att vara den största ekonomiska åtagandet du gör i ditt liv. Tidigare skulle folk betala ett besök på deras bank och genomgå en intervju med chefen för att ordna detaljerna om deras bolån, men med dagens ständigt konkurrensutsatt marknad, finns det nu närmare 150 olika långivare som erbjuder över 5000 olika typer av inteckningar. Så istället för en enkel resa ner till banken, måste du åka runt på olika prisjämförelsesajter och besöka ett par banker.

Fördelarna med shopping runt kan göra det möjligt för dig att spara hundratals pounds per månad i återbetalningar.

Grunderna –

En inteckning är i grunden när en långivare lånar du en massa pengar för att du ska betala för en fastighet som används som säkerhet mot lånet. Detta innebär att långivaren kan ta egendom från dig om du misslyckas med att hänga med de återbetalningar.

För att dra dig i, kommer långivaren erbjuda en attraktiv affär som bara varar under en viss tidsperiod, som varierar beroende på hypotekslån. När affären är över, kommer du att sätta på en vanlig rörlig ränta (SVR) som normalt är mycket högre än den ursprungliga affären. Människor tenderar att ändra sin inteckning affär mycket för att slippa betala de höga SVRs, även om vissa SVRs kan vara lägre än vissa initiala affärer.

Majoriteten av bolåneräntor baseras på Bank of Englands basränta, vilken är en grov uppskattning av kostnaderna för upplåning i ekonomin. Även om båda inte varierar exakt samma, deras trender är likartade.

Tracker erbjudanden sätts antingen upp eller ner några punkter exakt, så att folk som har en tracker affär kommer att ägna mer uppmärksamhet åt Bank of England basränta.