inteckning för fonder

Nästan en pensionär i fyra inte har tillräckligt med pengar för att finansiera sin pension, visar forskning från Prudential, och ett fastighetsägande pensionär i fem tror att de kommer att behöva trappa ner för att kompensera skillnaden.

Tillsammans med dem som tvingas sälja sina hem, skulle en pensionär i sex överväga att ta in en inneboende.

Men nu kan pensionärer få förskott säkrade mot värdet av deras hus genom equity release eller hem planer återgång.

Under systemen hem återgång, kan villaägare säljer hela eller delar av deras hem, och få en klumpsumma, en inkomst eller båda.

Beloppet kan öka snabbt som ränta utgår på räntan läggs till lånet varje år, samt på det lånade ursprungliga beloppet.

Räntorna på equity release upplåning tenderar också att vara högre än på vanliga bolån på cirka 7 procent.

Till skillnad från en vanlig inteckning, är ränta läggs till kapitalbeloppet och betalas tillbaka på ägarnas död, snarare än låntagarens livstid.

Men villaägare som utnyttjar systemet inte kommer att få något som faktiskt marknadspriset på deras hus. Istället långivare betalar vanligtvis mellan 40 och 60 procent av fastighetens värde.

Enligt rådet för Mortgage Långivare (KML) nästan 12.000 planer såldes ursprungligen.

Sammantaget totala upplåning från pensionärerna genom system equity release står nu på £ 2.3billion.

Men KML tror att i framtiden equity release marknaden kan nå £ 100billion.

“Många pensionärer lockas av equity release eftersom de är tillgångar rika som en följd av stigande huspriser, men kontanter dålig på grund av låga pensionsinkomster,” en taleskvinna för Age Concern England sa.

Men dessa planer inte ska ingås lätt det är viktigt att människor forskning marknaden. Ett av de största problemen med planer equity release uppstår när låntagarnas omständigheterna förändras.

Till exempel, en låntagare som vill flytta till ett skyddat boende, eller en billigare fastighet, kan ha att återbetala en del av lånet förskott.

Dessutom får roll-up lån lämna låntagare med otillräckliga medel för att köpa den nya fastigheten som de vill.

Låntagare som väljer att betala av lån i förtid kan också drabbas med stora ränteskillnadsersättning.

Också ha i åtanke när inteckning baserade produkter kommer att falla inom Finansinspektionens Authroity s (FSA) riktlinjer, kommer reglerna inte omfattar system hem reversion.

Men har statskassan tillkännagivit planer på att samråda om reglering av system equity release, som ofta används som ett medel för att uppnå pensionsinkomster.

Skattkammaren lagt översynen kan innebära FSA vinner makten att övervaka sektorn och se äldre människor inte förlorar.

Men det finns andra sätt att tjäna pengar på din fastighet utan att behöva sälja upp.

Ett hem-ägande pensionär i tio skulle överväga equity release till top-up sina pensionsinkomster. Equity release finns i två huvudformer, hem planer reversion och inteckningar livstid.

“Det finns olika sätt att använda din egendom för att generera intäkter på olika sätt. En livstid inteckning kan passa människor som inte vill lämna sina hem i pension,” sade Prudential s Mr Crossley.

“Fler människor funderar på detta alternativ nuförtiden, och det är delvis därför bättre, mer flexibla produkter har dykt upp på marknaden.”

Det finns inget substitut för planering och samtidigt uppenbarligen ju tidigare du börjar desto bättre, det finns många saker du kan göra i hela ditt liv att Esure en stabil finansiell situation för pensionering. Det är värt att prata med en finansiell rådgivare för att ta reda på mer om din pension alternativ – bara inte fastna.