inteckning bör säkras förr snarare än senare

Villaägare är uppmanats att säkra en inteckning i slutet av året.

Även om nivån på amorteringar har fallit för sent, det finns tecken på att priserna stiger, vilket fick experterna att utfärda varningen. Bara förra veckan priset på en två års fast ränta inteckning affär ökade med 0,16 procent. Detta uppgår till en extra £ 228 per år för den genomsnittliga homeowner.

Med nuvarande ökningstakt, kan husägare räkna med att betala en extra £ 1.000 i mindre än en månad.

Michelle Slade som talade för en privatekonomi webbplats, sade: “Efter en period av relativt lugn på bolånemarknaden, är långivare snubblande över varandra för att öka fast ränta inteckningar.”

Hon tillade: “Den sista gången vi såg en sådan febril aktivitet var i slutet av juni 2008, då den genomsnittliga två år fast nått en svindlande 7,08 procent.

Långivare är snabba att passera någon ökning av kostnaden för marknadsfinansiering på låntagarna, men är aldrig riktigt lika snabba att sänka priserna när kostnaden för finansieringen minskar. ”

Enligt Darren Cook, en inteckning expert på personliga finansiella hemsida, är den stigande priserna ett olyckligt resultat av det rådande klimatet.

Han sade: “Någon ökad kostnad för långivare att arrangera medlen på penningmarknaden förs vidare till kunderna.” Tillade att “Långivare också tar en ökad marginal på toppen som de prissätta sina produkter för risk.”

Han fortsatte: “Vi hoppas att denna senaste tidens nedgång är inte kortlivade och litar på att långivarna kommer att spela ett rättvist spel genom att reflektera denna minskning i de priser som de måste erbjuda under de närmaste veckorna.”

Första gången

Eftersom räntorna på bolån fortsätter att öka, så att göra de uppläggningsavgifter, kan dessa kosta låntagare så mycket som £ 3000 vilket, i kombination med höjda priser och insättningar, sluta trycka många köpare från marknaden.

Men problemet finns kvar att första gången köpare finner det allt svårare att få sin fot på fastigheten stege som de nu måste höja en inteckning deposition, vilket är alltid mer än deras genomsnittliga lön.

Det genomsnittliga priset för första gången köpare är nu ca £ 162.000, med bolåneinstitut typiskt ber om 13 procent av fastighetens värde som en deposition. Den genomsnittliga lönen för första gången köpare är £ 20.113 per år.

Storbritanniens största bolåneinstitutet, vägrar Halifax närvarande bostadslån till människor som behöver låna mer än 60 procent av fastighetens värde.

“Medan människor fortfarande rör sig, är ökningen av antalet personer som väljer att flytta mellan hyrda boende en återspegling av konsumenternas bristande förtroende för fastighetsmarknaden och nuvarande begränsningar överkomliga.”

Herr McNeilly tillade: “Potentiella första gången köpare som tidigare skulle ha varit den största gruppen flyttar från hyra till köp, nu fördröjer ett köp som en osäker marknad och hårdare utlåning kriterier gör det svårare för denna grupp att kliva upp fastigheten stege – en trend som sannolikt kommer att fortsätta under resten av 2009 “